2008-09-20

Stockholm Beer & Whisky Festival 2008 del 1


Jag lyckades lämna in kameran i garderoben, så det blir enrapport från Stockholm Beer & Whisky Festival illustrerad med bulk-bilder den här gången. Bara för att komma igång börjar jag med det enklare; att skriva an de noteringar jag gjort om de öl jag provsmakade. Reflektioner och nyheter jag fick fram kommer allt eftersom.

New Sweden Port Stout från Galatea, ett komplement till den tråkiga lagern New Sweden. En lätt och mjuk stout i amerikansk stil. Säljaren var lite osäker om alkoholhalten, men kring 5% var en kvalificerad gissning. "Intresset för svart öl har ökat hos våra restaurangkunder".

Wild Hare var en ekologisk bitter från engelska Bath Ales som kommer att lanseras i Sverige av Brill. En helt OK bitter utan de konstiga bismaker som ibland drabbar ekologisk öl. 5%.

India Pale Ale är den ena av de nyheter från Jämtlands Bryggeri som lanseras på Systembolaget och på fat inom kort. En rejäl och ren IPA om jag noterade "God!" om. Den andra nyheten Oatmeal Bitter var ganska intetsägande, men jag borde nog druckit dem i omvänd ordning.

Ofiltrerad Slottslager från Slottskällan var snäppet bättre än den vanliga filtrerade: Massor av fruktig och blommig humle med en krispigt törstsläckande avslutning. En härlig lager! Från samma bryggeri provades julölet Nisse som skapats för att klara av fet och smakrik julmat. Deras Blond Ale, noterade jag "mild och frisk session ale" om, ett gott betyg.

Nøgne Ø Wit var en filtrerad witbier med mindre kryddighet än brukligt. En öl för varma sommardagar. När jag först hörde talas om och började dricka ölen från detta bryggeri fick jag intrycket att de var lite spretiga i smakerna. Men nu känns de mycket mer konsekventa och eleganta. Deras Dark Horizon 2nd edition, en svart bomb på 17,5 % kommer på Systembolaget 3 november.

Coffee Stout från Nils Oscar var väntat trevlig - jag drack av prototypen förra sommaren och visste att den skulle vara bra. Dock var den här torare och med ännu mer elegant espressoton än "Kaffe Casken!" som prototypen hette. En riktigt bra variant av kaffeöl! I mitt block skrev jag "ljuvlig" som omdöme. Rökporter från samma bryggeri skar sig en aning mot kaffesmaken i min mun (jag borde sköljt munnen mellan dem). "Tja. Lätt rökig men rätt slätstruken" var mitt omdöme. Men lita inte helt på det!

Dags att byta inlägg.

2 kommentarer:

  1. "Inte" en trevlig överraskning--där måste du helt klart skrivit fel?

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med föregående talare. Att skriva "inte en trevlig överaskning" (Nils Oscar Coffee Stout) är kanske fel att börja med om man egentligen tyckte att den var ljuvlig. Men vad vet jag...

    SvaraRadera