2008-09-20

Ölands Tokens Röklakritsporter

Enligt uppgifter bryggdes den här ölen i våras av Ölands Gårdsbryggeri i samarbete med hembryggaren Johan Håkansson och har sedan legat på tank. Tokens Röklakritsporter är en porter med lätt amerikanska drag med lakrits (nähä?) på 6%.

Vätskan är mycket mörkt brun och nästan klar. Det två fingrar höga skummet är ljust brunt. Lite skumrester på glaset.

Doften är torr och syrlig med en del humle och rökiga toner (mer av rökt skinka än lägereld). Aningar av söt lakrits och lagrad ost.

Den första smaken är syrlig, närmast sur. Sedan kommer smaker av elegant lakrits och en stickig sackarin-sötma som kompletteras av mer syrliga toner. Svag kropp. Eftersmaken är söt-syrlig med lakrits och en mild röksmak.

Kolsyran är medel till svag, vätskan är tunn och rätt så vattnig.

Ett intressant experiment, tyvärr tycker jag inte att den känns helt genomtänkt. Var det här verkligen vad bryggarna ville ha fram? Gillade jag den här? Jag... Vet faktiskt inte. Betyget blev i varje fall 3,35. Tillgänglighet: Mitt-i-månaden-släppet i september. Slutsåld.

5 kommentarer:

 1. Håller med om den syrliga smaken. Jag tolkade det som infektion och hällde ut innehållet. Inte skulle det väl smaka som det gjorde?

  SvaraRadera
 2. Jag känner inte igen syrligheten, iallafall inte så starkt som dolph beskriver, så infektion är nog inte uteslutet.

  Jag tyckte den var svår att ge ett ordentligt omdöme. Inga fel med den alls, men inte heller något jag har behov av att dricka efter den halva flaskan jag provade. Inte något dåligt med smaken alls, men det är helt omöjligt att tänka mig en situation där jag skulle vara sugen på den.

  SvaraRadera
 3. Min första tanke var märkligt... Sen så satt den syrliga smaken kvar hela kvällen men den var inte alls oangenäm. Vet dock inte om jag skulle köpa fler om jag fick chansen. Ska spara en flaska och se hur den smakar om ett par år.

  SvaraRadera
 4. Ungefär samma slutsats som jag drog när jag drack den. Kanske inte riktigt vad jag hade hoppats men ändå inte otrevlig.

  SvaraRadera
 5. Ja, jag får nöja mig att läsa om den. Jag beställde några flaskor den 16/9 (några minuter efter 10:00) och hade igår (23/9) ännu inte hört något från SB. När jag ringde så svarade de "Hmmm, ja den står här att den är beställd". Dessvärre är jag rätt säker på att de schabblade bort min beställning. Det vore inte första gången... eller kan den ha tagit slut SÅ fort? =/

  SvaraRadera