2008-09-13

Oscar Blues Dale's Pale Ale

Det tog ett bra tag (jag skickade in offertförfrågan i början av juli), men så i onsdags så kom äntligen mina två lådor Dale's Pale Ale från Coloradobryggeriet Oscar Blues Grill & Brewery. Det rör sig alltså om en amerikansk öl som jag tycker fränsar mellan en Pale Ale och en amerikansk India Pale Ale. Alkoholhalten ligger på 6,5%.

Nu ska jag dessutom göra en ny recension på Beer Advocate. Den gamla, som jag skrev i april 2007, var på 3,8 och det känns inte som om jag står för den idag.

Färgen är ljst brun med lite rött, vätskan är något grumlig. Det två fingrar höga skummet är beige, kompakt och hårt. Massor av skumrester på glaset (för övrigt en låg rak sejdel).

Doften är generöst laddad med amerikansk humle: Grapefrukt, citron, söt malt, smör och en fin kraftig bitterhet som diskret håller sig i bakgrunden.

En fruktig, söt och humlig ton dominerar smaken. Smörkola, aprikoser, grapefrukter, syrliga karameller och rostade nötter. Den smöriga, närmast feta, smaken stannar kvar medan beskan ändras till en mer syrlig ton. Eftersmaken är aningen söt med en lång, lyxig smak av humle och frukt som aldrig blir aggressiv utan bildar en stabil bas för de andra smakerna.

Kolsyran är aningen kraftigare än vad jag skulle kalla medelstark; bubblorna är friska och mycket små. Vätskan är mycket len, nästan lite tjock.

En väldigt välgjord amerikansk pale ale, som lite gränsar till en amerikansk IPA. Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Privatimport via Systembolaget och importören Gamlestadens bryggeri

4 kommentarer:

 1. Får man fråga vad köpet gick på? Funderar nämligen själv på att beställa två-tre lådor.

  SvaraRadera
 2. Fick precis en offert. Beställde 24 burkar för 32 kr/st

  SvaraRadera
 3. Hej på er. Vi har nu lagt upp Dales Pale Ale med ett eget nummer på Systembolaget.501406-02.
  Har precis gjort ett test köp via lokala bolaget i Salem som gick utmärkt. Ett samtal ingen pappers arbete, ingen förskottsbetalning, bekräftat leverans 4 Aug direkt och ett SMS påminnelse tydligen. Kostnad 32,60 styck.
  Vi har stora förhoppningar om en permanent listning och nämar oss en lösning på svensk tryck på burken och pant systemet. Krävs nu bara att bolaget inser hur jäkla bra den här ölen är. Världens bästa burk punkt slut. För ni som är intresserade så kommer en skvett Gordons om ca 6 veckor och så fick vi loss en pall Ten Fiddy leverans November - December..

  mvh Justin.
  Great Brands (tidigare Gammlestadens) kolla gärna greatbrands.se

  SvaraRadera
 4. Drack Dales Pale Ale på en Bar i Sonoma,CA för 2v sedan(ja, jag drack öl i wine country) och den var helt fatastiskt god.
  Hoppas den hamnar i bolagets permanenta sortiment snart.

  SvaraRadera