2007-12-01

En lördagsmiddag på Systembolaget

Så var jag förbi Systembolagets butik i Tornby vid tolvtiden. Samuel Adams Imperial Hallertau Pilsner beställdes. Döpt efter den tyska humlen Hallertau, som ingår i gruppen ädelhumle (noble hops), en mycket vanlig humletyp i svensk ljus lager som ger en icke-bitter lite jordig, margarinig smak och bidrar till en bra kropp.

Den som vill ha en kompakt upplsagsbok om de valigaste humlesorterna, kolla på Beer Advocate eller engelska Wikipedia.

Mina Yeti var fortfarande inte på plats, och datorsystemet verkade förvirrat. Och de två lådor med Innis & Gunn Rum Cask de fått in hade hamstrats av en enda kund. Så kan det gå. Fast jag är inte så jätteimponerad över deras fatlagrade öl, så det får väl passera.

Jag köpte bara två flaskor Left Hand Snow Bound Winger Ale. Undrar om inte Sverige snart passerar USA som deras största marknad? Okej, kanske inte. Men det har varit väldigt mycket Left Hand här senaste halvåret. Och det har jag absolut ingenting emot!

Den sena eftermiddagen har annars ägnats åt att glo på de inspelade TV-program jag inte hunnit med i veckan. Till det tog jag lite bekant öl: Slåtteröl från Oppigårds, Sveriges troligen beskaste lageröl och en Underlig Jul från Nøgne Ø. Den senare fick av Correns recensent Claes G Palander betyget 1 (eller om det var 0?) och omdämmet "Underligt!". Vilket jag inte alls håller med om: Det är ett julöl som smakar enormt mycket jul med kryddor, apelsiner och knäck.

Man kan ha det sämre!

Soundtrack: Bob Dylan "I Want You" (1966), De La Soul "Say No Go" (1989), DJ Lance Lockarm "Nasty Voices" (2002), Eros Ramazzotti feat. Cher "Piu Che Poui" (2000), Pet Shop Boys "You Choose" (2002), Erasure "the Circus (Bareback Rider Remix)" (1987), Denis Alcapone "Power Version" (1972)

7 kommentarer:

 1. Ja du, Palanders julölstest förbryllade även mig... Ännu en gång bör tilläggas.

  Att han dessutom sågar Nynäshamn vid tre tillfällen (jul 06, påsk 07 samt jul 07) gör att jag bara kan konstatera att våra smakpreferenser skiljer sig åt.

  SvaraRadera
 2. Ja, vad är grejen med Innis & Gunn egentligen? Jag var på "mitt" bolag i Norrköping när dom öppnade och näst efter Mackmyra-whiskyn så var det väl den varan som dom folk var som tokigast efter. Lyckades få tag på två flaskor innan en (1)kund roffade åt sig det mesta, de som kom efter honom var inte så glada kan man lugnt påstå. Övriga ölnyheter (som enligt mig var mycket roligare) var det inte lika mycket riv och slit efter.
  Hittade dessutom Nögne Ö Imperial Stout :-D

  SvaraRadera
 3. Grejen med Innis & Gunn är, som jag fattat det, att den är ovanlig internationellt och att Systembolaget brukar köpa upp en stor del av de begränsade mängder som framställs.

  En perfekt öl att använda vid "trading" med ölentusiaster från andra delar av världen alltså. Jag har sett folk erbjuda både $20 och $30 för en flaska av deras Islay Cask-lagrade öl.

  SvaraRadera
 4. Jaja, men är den GOD?
  Sisådär va?

  SvaraRadera
 5. Ingen aning: Jag har varken fått tag på den islay- eller romlagrade varianten. Deras vanliga fatlagrade öl har jag dock sorterat in i mappen "mer intressant som koncept än som dryck".

  SvaraRadera
 6. Vilken "insane" förmiddag!
  Klev upp 09 och tog mig till Nordstans systembolag till 09.40, tyckte jag var riktigt duktig som var i så god tid. Höll på att svimma då jag såg kön som ringlade sig från ingången och bakåt. Det stod säkert 300 personer i kön framför mig! Några hade till och med stolar med sig, så de hade väl suttit där ett tag!

  Det var tydligen Mackmyrasläpp, samt annan whisky, årgångsvin och champagne som hade premiär samtidigt som ölen. Jag var nog den enda som var där för att köpa öl, så jag tog bilen till Gårda istället där det bara stod 50 pers och köade. Väl inne lade jag vantarna på 32 av de 72 Sierra Nevada Anniversary som fanns.
  Nu står de uppradade här hemma, mycket vackert :)
  (klistrade in detta inlägg här i stället då det hör mkt mer hemma här än "där"..)

  SvaraRadera
 7. Likadant på mitt systembolag. Innis & Gunn tog slut direkt och jag fick ingen. Hade bara tänkt köpa en och testa. Islandcasken var ju inget vidare...De andra ölen jag köpte var Sierra Nevada Anniversary, Left Hand Snowbound och Thomas Hardys Ale. Tror att dessa är betydligt bättre än Innis & Gunn.

  SvaraRadera