2007-12-23

Ölands Gårdsbryggeri Tokens Julefröjd

Julöl kommer numera i alla färger, smaker och former. Ölands Gårdsbryggeri (vars hemsida verkar vara ur funktion just nu) firar högtiden med en engelsk porter på måttliga 4,9%: Tokens Julefröjd.

Färgen är kolsvart, så pass svart att jag omöjligt kunde avgöra om vätskan var klar eller grumlig. Skummet var fingertjockt brunt och det efterlämnade en finfin rest på glaset.

Doften är lite tunn, faktiskt. Kanske den serverades lite för kall? Det som fanns var dock lite bittra och maltiga toner med lite kryddighet och en ton av starkt kaffe.

Smaken är bitter med en lätt kropp. Syrliga frukter från humlen (Amarillo?). Anade jag toner av rågmalt? Den mjuka eftersmaken är även den mestadels bitter och lätt rostad med en parfymerad avslutning.

Kolsyran är mild, vätskan lite smått tjock.

Jämfört med de öl jag tidigare druckit från Ölands var den här betydligt mer balanserad och ren i smaken; det känns som om bryggeriet har blivit bättre med tiden. Det känns också som om de har en egen signatursmak i form av en syrlig kryddig ton.

Beer Advocate har åter ändrat till sitt nya betygsystem, och den här fick ett C+ Decent. Själv räknade jag fram den till 3,5 i det gamla systemet.

Soundtrack: Nina & Kim "En gång för alla" (2005), Ralph Lundsten "Barndomslandet" (2004), Johnny and the Selfabusers "Saints & Sinners" (1977), Slick Rick "I Run This" (1999), Stuff Smith and his Onyx Club Band "Onyx Club Spree" (1937)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar