2007-12-23

Great Divide Yeti Imperial Stout

Så har jag till slut druckit den. Ölen som tog 1½ månad att beställa. Var den värd väntan? Ja. Det handlar om Yeti Imperial Stout från Great Divide i Colorado.

Färgen är kolsvart; det kompakta två fingrar höga skummet är brunt och sjunker långsamt samtidigt som det lämnar fina skumrester.

Doften är bitter med mycket humle och rostad malt. Hittade toner av kaffe, mandlar, kakao och en del alkohol.

Den kraftfulla smaken är söt, inbjudande och generös. Massor av kraftigt rostad malt och en växande ren torr bitterhet. Smaker av milt kaffe, farinsocker, gräddkola, alkohol och rostade nötter. Eftersmaken är lång och kraftfull med grädde, chokladkola, nötter, cappuccino och en elegant frisk bitterhet.

Kolsyran är mild-medium, bubblorna är mycket små. Vätskan är tjock och väldigt krämig.

Att brygga en kraftfull Russian Imperial Stout är inte helt enkelt; det verkar lätt att få in en liten oönskad bismak någonstand. Men Great Divide vet vad de vill ha och hur de ska nå det. Fantastiskt! Betyget blev A+ World Class eller 4,85.

Ett jättehögt betyg för en jättebra öl. Samtidigt får jag lite dåligt samvete: Jag verkar ha drabbats av samma stilsjuka som många andra ölenusiaster, och ger höga betyg åt kraftiga och lyxiga öl. Det är lättare att ge toppbetyg för dessa än för vardagligare öl som engelsk bitter, ljus eurolager eller en hefe weizen. Jag försöker vara medveten om det här och ge den respekt som de mer vardagliga ölen ska ha. Men ändå, det här är lite svårt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar