2007-11-29

Ridgeway Bad Elf

Bad Elf från Ridgeway Brewing! En "Winter Ale" på 6%. Den finns också i varianterna Very Bad Elf (7,5%), Seriously Bad Elf (9%), Criminally Bad Elf (10,5%) och Insanely Bad Elf (11,2%). Dessutom har de i sortimentet en strong ale vid namn Reindeer's Revolt och en porter vid namn Santa's Butt. Som på grund av den fryntlige tomten på etiketten hade problem att säljas i vissa amerikanska delstater eftersom motivet ansågs attrahera barn.

Jag är ingen expert på barn, men skulle de verkligen bli storkonsumenter av en dyr importerad öl av engelsk portertyp på grund av en tomte på flaskan? Tja...

Men nu var det den vanliga dåliga alven jag skulle dricka.

Färgen är ljus koppar med lite röda skiftningar. Det två fingrar tjocka skummet är vitt kompakt och avslutas med en elegant krater.

Doften är rätt ordentligt bitter med lite metalliska toner. Det fanns också torkade frukter och lite jäst och smörkola.

Smaken är komplex, men samtidigt stram och ren: Bitter humle med lite mineraler blandas med söt malt och fruktiga smaker av äpplen, kiwi och lite russin. Eftersmaken innehåller dessutom spännande smaker av öljäst, isbergsallad(!) och huvudvärks-brustabletter(!!) samt en avtagande bitterhet som lämnar plats för söt malt och kolasås.

Kolsyran är relativt mild med många små bubblor. Vätskan är mjuk och lite tjock.

Man kan fråga sig vad som är så "jul" med den här ölen förutom etiketten. Å andra sidan är det en välgjord och lättdrucken engelsk India Pale Ale (IPA) med en ordentlig mineralton som känns väldigt engelsk.

Jag gillar. Jag ger högt betyg. 4,15. Å andra sidan kan jag bara hålla med Jorma från Toppen 11:ans livsnjutarblogg: "Säkert bättre på fat i london". (nu har vi på samma dag länkat till varandras sidor. Bloggincest?)

Soundtrack: the Ronettes "Born to be Together" (1965), Magnus Uggla "Desto vackrare blir jag" (2006), Depeche Mode "Home" (1997), Sator "What You Are Is What You Get" (1989), Spice Girls "Holler (Masters at Work remix)" (2000), Basement Jaxx "Feels Like Home" (2003), the James Gang "Ashes, the Rain and I" (1970) (samplad av Fatboy Slim "Right Here Right Now"), Iron Maiden "From Here To Eternity" (1992), Martica Berg "Along for the Ride" (1997), Culture "Black Star Liner Must Come" (1978), Mavis Staples "I Have Learned To Do Without You" (1970), the Temperace Seven "33 Not Out" (1990)

5 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med om ölets förträfflighet!

    Pratade en stund med Beer Counters bryggmästare Peter Schloey på ölmässan och han berättade att de använder amerikansk humle odlad i england, vilket ska ge en speciell touch på aromerna.

    http://www.flickr.com/photos/cmbellman/1464020423/

    Hittade just din blogg - mycket bra läsning! Den åker upp bland favoriterna.

    SvaraRadera
  2. Några konstigheter smög sig in. Peter Scholey ska det ju vara, och Ridgeway förstås.

    SvaraRadera
  3. Tack för berömmet, det uppskattas alltid!

    Du som har lite "inside information: Är deras produktion lika jul-centrerad som deras sortiment ger intryck av?

    SvaraRadera
  4. Vilken "insane" förmiddag!
    Klev upp 09 och tog mig till Nordstans systembolag till 09.40, tyckte jag var riktigt duktig som var i så god tid. Höll på att svimma då jag såg kön som ringlade sig från ingången och bakåt. Det stod säkert 300 personer i kön framför mig! Några hade till och med stolar med sig, så de hade väl suttit där ett tag!

    Det var tydligen Mackmyrasläpp, samt annan whisky, årgångsvin och champagne som hade premiär samtidigt som ölen. Jag var nog den enda som var där för att köpa öl, så jag tog bilen till Gårda istället där det bara stod 50 pers och köade. Väl inne lade jag vantarna på 32 av de 72 Sierra Nevada Anniversary som fanns.
    Nu står de uppradade här hemma, mycket vackert :)

    SvaraRadera
  5. Tyvärr är jag inte någon Ridgeway-expert utan det blev bara några korta ord med Scholey och Bad Elf var den enda vi provade på (var under Stockholm Beer & Whisky festival nu i höstas). Många smakintryck under den dagen :)

    SvaraRadera