2007-12-23

Shepherd Neame Spitfire 3.5%

Veckans fynd från ICA Maxi: En ny folköl från engelska Shepherd Neame: Spitfire 3.5%.

Jag misstänker att den kommer att ersätta den klass II de haft under ett antal år; Bishops Finger. Vilket väl i så fall är logiskt: Starkölsvarianten av Bishops Finger var för ungefär 10-12 år sedan enormt hypad och dracks av alla överallt, kändes det som. Hur det blev så begrep jag aldrig, men det var nog en hel del slump/tur inblandat. Sverige var ett tag nästan lika stor marknad för ölet som England var.

På den tiden borde det ha varit ett logiskt beslut att lansera Bishops Finger i snabbköpen. Men idag är den inte alls lika framträdande, och bryggeriets reklamkampanj för Spitfire är både skojig och påkostad, speciellt på puben.

Så Spitfire 3,5%...

Färgen är koppar-bärnsten. Det fingertjocka skummet sjunker ganska snabbt, utan att lämna några spår.

Doften är ganska söt med toner av farinsocker, småkakor, vått papper. Den är rätt enkel och svag.

Smaken mer bitter än doften; deg, wellpapp, smör. De bittra smakerna är simpel och lite skarp. Eftersmaken är maltig med lite rostade toner och avslutningen är torr-bitter.

Kolsyran är mediumstark till stark, vätskan är lite blaskig.

Helt klart den sämsta ölen från Shepherd Neame jag druckit hittills. Betyget blev D+ Disappointing eller 2,35.

Men det kan vara så att den här flaskan/batchen är skadad av någon elak organism. Jag ska göra en ny recension om någon månad och se om den blir bättre. Så här kan det väl inte vara meningen att de ska vara?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar