2007-12-07

Jacobsen Extra Pilsner

Vad har dagens öl gemensamt med gårdagens? Ordet "pilsner", kanske?

Den danska giganten Carlsberg må göra en del tveksam öl - exempelvis kan jag bara inte med Sort Guld - men deras egna mikrobryggeri Jacobsen visar konsekvent upp såväl mod, kunnande som uppfinningsrikedom.

Ännu en öl jag köpte under danmarksresan i somras kommer därifrån: Jacobsen Extra Pilsner. Det är inte bara en ofiltrerad dansk-tysk pilsner gjord på högkvalitativ malt och humle (Hallertau och Saaz kan man väl tänka sig?), den har dessutom en tillsats av havtornsbär.

När den här ölen ett kort tag såldes i Sverige var den ekologisk, men jag fick en flaska från de första batcherna där ordet "økologisk" strukits över på etiketten med tuschpenna.

Färgen är gul med lite nyanser av guld och orange; vätskan är aningen grumlig. Det fingertjocka skummet är luftigt och gulvitt.

Doften är bitter med citron/lime-toner. Söt majs och lite fruktig gräsig humle samt en intressant touch av sjögräs.

Den första smaken domineras av humle: Bittra torra smaker, lite gräsiga. De försvinner och lämnar plats för en mild smak av rostat vitt bröd och en snabbt övergående metallisk bitterhet som mynnar ut i en balanserad smak med fin stor kropp och en hel hög av exotiska frukter. Eftersmaken bjuder på ännu mer av dessa frukter - kiwi, carambole, passionsfrukt, jordgubbar och en elegant och mogen bitterhet.

Kolsyran är ganska stark; vätskan är aningen tjock och mjuk i munnen.

Kort sagt: En intressant högkvalitativ pilsner som gjorts ytterligare lyxigare och smännande med den diskreta fruktigheten från havtorn. Betyg: 4,25. Jacobsen går från klarhet till klarhet!

Soundtrack: Björn Skifs "Part Time Love" (1977), Jungle Brothers "On the Radio Again (Mu Jimmy Weights a Ton) (Q-Tip remix)" (1993), Madness "Return Of The Los Palmas 7" (1980), KMFDM "Rules" (1996), Rolling Stones "As Tears Go By" (1966), Ralph Lundsten "Divideness" (1988), Lulu "The Man With The Golden Gun" (1979)

2 kommentarer:

  1. Sort Guld är ju riktigt vidrig. Dock gör de ju en del intressanta öl under namnen Carl´s, Jacobsen och Semper Ardens. Varför finns inte fler av de ölen i Sverige för?

    SvaraRadera
  2. Precis. Carls Special är en favorit som jag brukar köpa med mig hem när jag är förbi där nere.

    SvaraRadera