2007-12-18

Flensburger Pilsener

En mörk, disig och ruggig vinterkväll några dagar innan jul? Definitivt dags för en pilsener från norra Tyskland!

Flensburger Pilsener heter den kort och gott och är den största produkten från Flensburger Bräuerei Emil Petersen (det är många danska namn i norra Schleswig-Holstein...). Den fick i somras betygen 2,85 av mig.

Färgen är blekt gul; det stora vita luftiga skummet är tre fingrar tjockt och oväntat fast i konsistensen. Fin krater överst. Prydlig!

The smell is a bit... höll jag på att skriva. Men doften är lite sötsyrlig, den påminner starkt om vitt formbröd. Gräs, smör, lite bitterhet, toner av blött papper och sädesfält. Tja, sådär?

Smaken går i samma stil, jag kommer bara att tänka på när man åker omkring bland sädesfält och oljeväxter under sensommaren. Raps. Korn. Nyslaget gräs. Milda örtkryddor. Aningen jäst, förvånande liten sötma. Eftersmaken är lätt bitter med mer gräs och antydan till smörsmak och än lättare citronsyra.

Hade det inte varit för att smakerna är så rena och balanserade hade jag kanske börjat misstänka att den här ölen passerat sitt bäst före-datum. Men det har den inte, den är först i februari 2008. Dessutom känner jag igen den här smaken från de andra ölen som kommer från Flensburg Kan de ha en egen jäststam tro? Det är dock väl genomfört och trevligt på sitt vis.

Kolsyran är aningen mild för att vara en tysk pilsener, och vätskan är mjukare än andra i stilen. Vilket gör den mer lämpad för att långsamt smutta och fundera över i stället för en halsbar törstsläckare.

Kort sagt: En annorlunda tolkning av en stil som lätt blir tråkig. Betyget den här gången: 3,4.

Soundtrack: Silicone Soul "Right On, Right On" (2000), Alan Howart "The Shape Also Arises" (1989), Michael B Tretow "Fippelin" (1983), the Beatles "I Wanna Be Your Man" (1964), Karl Gerhard "Jazzgossen" (1951), Fatboy Slim "Mad Flava" (2000), Missy Elliott "Higher Ground (Prelude)" (2001), Christian Falk "Calling You" (1999), Mics of Fure feat. Rahseed "Backtrack" (2001)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar