2007-12-07

Jag flummar loss

Efter att i en kommentar till ett tidigare inlägg fått information om att Slottskällans 10-årsfirar-öl nog blir en bock och med tanke på att Jämtlands tidigare firade sina tio första år med en engelsk strong ale så började jag fundera. Om jag blev diktator över ett kunnigt bryggeri, vad skulle jag beordra fram? Några teorier tog form:

En bättre Dart. Dart var, som jag nämnt tidigare, Pripps halvmörka lageröl som försökte vare en brittisk ale. Tänk om man skulle göra en brittisk ale; crystal malt med lite chokladmalt, goldings och fuggles som humle... Fast med en lagerjäst. Skulle inte det kunna bli något?

Ginger Ale. Här vet jag inte riktigt vilka ingredienser som skulle användas annat än ingefära. Tanken vore att tillverka en dryck som var som läskedrycken ginger ale, fast inte så söt, och bryggd med malt, humle och jäst och vad man nu vill. Först tänkte jag "kanelöl kanske kunder vare en utmaning, det har jag aldrig druckit" men med någon sekunds kunskapsinhämtning så insåg jag att jag ju till och med druckit och recenserat Spiced Ale (cinnamon and apple) från engelska St Peters. Men ingefära? Lite belgisk sådär. Det kunde nog bli bra. Men i huvudet maler en svag misstanke om att jag faktiskt druckit en polsk ingefärssöl? Eller?

Källefalls Pale Ale II. Västergötlands Källefalls Ale- och Porterbryggeri var aktiva 1994-2000, mest märktes de under de första åren. Jag minns att jag via omvägar fick en reklamskylt från dem våren 1994 som jag stolt hängde i studentkorridoren. Lite tveksamt anger man (tydligen jag) på Wikipedia att de var först i landet att brygga ale. Det kan väl inte stämma? I vilket fall drack jag en hel del Källefall Pale Ale 1994-1995 och mins den som riktigt bra: Lättdrucken med en torr maltik lite bitter karaktär. Det skulle vara kul att få tag på en exakt kopia och se hur den egentligen var. Samma gäller för Carnegie Pale Ale från Pripps (samma etikett som den kända portern men med ljusare färgskala). Var de verkligen så bra som jag minns dem? Det vore kul att testa igen.

4 kommentarer:

  1. Provade Arran Fireside härom året... "...with a hint of ginger". Inte så illa vill jag minnas. Intressant tanke hursomhaver.

    SvaraRadera
  2. Norska Underlig Jul smakar också ingefära, om än inbäddad bland 1000 andra smaker.

    SvaraRadera
  3. Lettiska Bruveris gör en smaskig ingefärsöl Ingver Alus

    SvaraRadera