2007-12-08

Rogue Santa's Privete Reserve

Nej, det är inte avancerat Photoshop-arbete i bilden, etiketten är faktiskt sådär sned. Över huvud taget letar jag efter bästa möjliga etikettapplikation när jag handlar öl eftersom jag fotograferar flaskorna. Och det är förvånade ofta som etiketten sitter snett, är skavd eller skrynklig. Speciellt när det gäller öl från riktigt små bryggerier - de sätter väl dit dem för hand.

Hm, vad skulle jag skriva om egentligen? Visst ja, julölen Santa's Private Reserve från Rogue Ales i Newport, Oregon. Om inte "julöl" är en nog noggrann beskrivning så kan man kalla den för en american red/amber ale.

Färgen är som utlovat mörkt bärnsten med en dragning åt brunt. Det låga skummet sjunker till en rejäl ring och lock med en stor mängd skumrester på glaset.

Lukten är väldigt "humlig". Söta toner av citronskal, smörkola, apelsiner, torkade aprikoser och en del bitterhet.

Smaken är än kraftigare laddad av amerikansk humle. Men mer aromatisk än bitter; här finns smaker av lime, pomerans, färska örtkryddor, lite kryddor och rostade nötter. Den lååånga eftersmaken är syrligt bitter; lime, basilika, oregano, citronsyra och en lätt rostad maltig smak.

Kolsyran är rätt stark för att vara en ale; de stora bubblorna ger ölen en fin friskhet. Vätskan är aningen blaskig, men det gör samtligt att ölen inte väger över och blir för tung.

En mycket trevlig öl med förbluffande mycket bitter humle. Om den passar till julbordet är väl en helt annan fråga... Betyg 3,9.

Soundtrack: Stadshotellet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar