2007-12-28

Liefmans Goudenband

Det här var nog den mest udda öl som såldes av Systembolaget under tidigt nittiotal. Bland alla ljusa lager med medelbäska fanns Liefmans Goudenband, en flandsk brunöl eller Flanders Oud Bruin. Det här är årgång 2006.

Flaskan, försluten med grimma och kork, är traditionellt invirad i ett tryckt silkespapper; etikett saknas. Liksom foto, underligt nog.

Färgen är mörkt vinröd med lite bruna nyanser; vätskan är klar även om det simmar omkring lite jästpartiklar (ölen är efterjäst på flaska). Det minimala skummet försvinner snabbt till ingenting.

Doften är söt och komplex med toner av kola, farinsocker, torkade aprikoser, katrinplommon, torkade äpplen, starkvin och lite sura toner av maltvinäger.

Smaken är sur-söt-mogen. Torkade frukter; äpplen, katrinplomon, aprikoser och russin. Det balanseras av en syrlig smak av vinäger och citronsyra. Eftersmaken är torr-syrlig med lite bitterhet. En hel del lagrade toner av starkvin, russin och syrligt godis.

Kolsyran är medelstark, stora bubblor. Vätskan är mjuk och lätt.

En trevlig öl; på samma gång komplex och lättdrucken. Betyget blir B+ very good eller 4,2.

1 kommentar:

  1. Tydligen ligger det nära tillhands att Liefmans går i konkurs, o tar med sig inte bara Goudenband utan oxå min favodricka till jul, Glühkriek....hemska tanke

    SvaraRadera