2007-12-01

Brøckhouse Julebrygg 2007

I och med denna recension går jag på Beer Advocate från "Aficionado" till "Connoisseur" hos Beer Advocate. Man kan tycka att det är en larvig detalj att ikonen vid mitt namn på siten byts från en ¾-full sejdel till en helt fylld, men det känns alltid trevligt att bli uppskattad även om det är automatgenererat.

Och ölen det råkade bli som ändrade detta är Julebryg 2007 från Brøckehouse, ett av alla dessa danska småbryggerier, det här ligger i Hillerød, norra Själland, Danmark.

Vill bara passa på att imponeras över Systembolagets inköpsavdelning. För ett par år sedan var det otänkbart att få hit dansk mikro-öl .Det är inte vanligt nu heller, men det finns i alla fall vid den här typen av mer "avslappnade" inköpsrundor.

Jag börjar med att citera en god väns recension av ölen: Därdö! Precis den sorts flytande julgodis som jag är ute efter. Den här kommer knäppas till julklapparna, lita på det. Affär!

Själv tänkte jag använda lite mer ord, men innebörden är ungefär densamma.

Ölen är mörkt vinröd med bruna inslag. Det två fingrar tjocka skummet sjunker ner till en ljusbrun ring utan mycket till rester.

Den milda mjuka torra doften innehåller toner av aromhumle, plommon och Madeira. Samt lite alkohol.

Smaken är komplex ooch fruktig med lite kryddiga toner. Massor av torkade frukter, nötter, plommon. Antydan av kaffe och rostade nötter, kryddiga toner av kanel, kardemumma och kryddnejlika. Lite frisk neutral bitterhet. Eftersmaken är lite bitter med smaker av grädde, rostade nötter och en antydan av vaxbönor. Och, kan ni tänka er, inte minsta spår av 9% alkohol (om masn inte flrlkier skriva flort på tangengejtbordert efter ne hel vflaska))!

Kolsyran är frisk med massor av små bubblor. Vätskan är mjuk och krämig.

Jag håller med min vän: Det här är en perfekt öl för den avslappnade stunden efter att de julfirande gästerna gått hem.

Soundtrack: Alice Cooper "Muscle of Love" (1973), Vikingarna "Nummer Ett" (1999), Robert Broberg "Ingela" (1969), the Beatles "I Want To Hold Your Hand" (1963), Pink Floys "Take It Back" (1994), Front 242 "Crushed (obscene)" (1993), Popsicle "Lavendel Mist" (1994), Siw Malmkvist "Sprattelgumma" (1967)

3 kommentarer:

  1. Jag ber att få outa mig själv enbart för att få tillfället att hålla med lite ytterligare. Julölsprovnihngen är lite av årets höjdpunkt för mitt ölnördande, och det här var årets höjdpunkt i den. Det här är precis vad jag är ute efter i en julöl, gärna med något slags folkilsken ost som tilltugg. Den förkroppsligar konceptet "winter warmer". Missa den inte!

    SvaraRadera
  2. Jag ska få upp en laddning med en 10-12 olika danska julöl inom ett par veckor. December månad blir...intressant.

    SvaraRadera
  3. Eller så tar man en vända runt Danmark kring trettonhelgen och köper upp den kvarvarande julölen till extrapris. :)

    SvaraRadera