2007-12-10

Shepherd Neame Christmas Ale


2005


2007

Fotokommentar: Ölen har inte blivit blekare med åren. Jag hade 2005 druckit upp den innan fototillfället och fyllt på med soya och vatten. Det råkade bli lite för mörkt den gången.

Sådär i allmänhet gillar jag vad Shepherd Neame, Faversham, KEnt gör. Bishops Finger var ju det trendigaste men kunde dricka kring 1996, men jag blev mer förtjust i deras Best Bitter som fanns här ett kort tag. Spitfire är alltid ett säkert kort på krogen, även om deras reklamkampanj börjar kännas lite tjatig. Och så har vi ju säsongsölen Early Bird (vår), Goldings (sommar) och... Christmas Ale som med sina 7% är deras starkaste öl. Tidigare år har den sålts i en lyxig sexkantig pappkartong och 1 procentenhet lägre alkoholhalt. Men i år har den fått snyggare etikett (se illustrationer)!

Ölet är vackert kopparfärgad, vätskan klar och det stora skummet är luftigt, ljusbeige och det sjunker långsamt med en ojämn yta som följd. Snyggt.

Lukten är rätt kraftig; bittra toner blandas med söta toner av sirapslimpa och en lätt ton av juliga kryddor (nejlika? ingefära? kardemumma?).

Jag tror faktiskt att jag hade kunnat pricka in bryggeriet vid en blindprovning: Det är något med deras torra, aningen kaffesyrliga och kryddiga humle som kommer igen i deras olika ale, mer eller mindre. Här är det mer: Grundtonen är ordentligt kandisocker-söt med en rejäl kryddig bitterhet (en kort stund övergår den i en lätt metallsmak) som långsamt avtar. Därefter kommer en stor kropp innehållandes söt malt med toner av potatislimpa och rostade kastanjer.

Eftersmaken har lätta toner av jäst, farinsocker, lätta toner av citronsaft och kardemumma samt en svag behaglig torr efterbäska.

Kolsyran är mild utan att för den skull vara avslagen; det finns gott om små friska bubblor. Vätskan är relativt lätt för att vara en så här stark och söt öl, vilket gör den lättdrucken (man blir lätt drucken).

En lyxöl med en bra julkaraktär, men ändå med diskret kryddning (om det nu är några kryddor i den, eller bara humle?). Betyg: 3,95. Att jämföra med mitt betyg för två år sedan; 3,95. Häpp.

Normalt skriver jag mina recensioner på engelska, som jag sedan översätter tillbaka till svenska. Men den här gången skrev jag direkt på svenska. Det kanske blir lite bättre och ledigare språk då?

Soundtrack: the Melodians "Rivers of Babylon" (?), Rob'n'Raz feat Leila K "Rok the Nation" (1990), They Might Be Giants "Fingertips 11" (1990), Just D "N&N (instrumental)" (1991), Boy George "the Crying Game" (1993), Ella Fitzgerald "Why I Was Born" (1963), Paradise Lost "Mercy" (1997), Eddie Bo "Hook 'n' Sling (Pt II)" (1969)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar