2013-09-01

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #3 Fjällkvanne

Fjällkvanne är inte en kryddväxt som jag är speciellt bekant med. Men det är den kryddan som Jessica Heidrich och Mattias Dahlgren valt att krydda denna filtrerade steambeer med. S:t Eriks & Mathias Dahlgren #3 Fjällkvanne från S:t Eriks Bryggeri lägger på 5,5 %. Den är detaljerat beskriven på hemsidan.

Det fräser lätt om ölen när jag häller upp den. Färgen är guld (7 EBC), vätskan klar. Det vita skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är fenolisk, kryddig och humlig med en hel del sötma. Trä, terpentin, gröna växter, örter och blommor.

Smaken är torr med örtiga toner och en hel den färskt trä och spånskiva. Torkade växter (halm?) och blommor. Lite blommig humle och en medelstor ren beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har en tillfällig och väldigt överraskande krydd-hetta, örter och blommor samt aningar av aprikoser, persilja och timjan. Avslutningen är torr och något kemisk med aningar av spånskiva.

Kolsyran är kraftig; bubblorna kortlivade. Vätskan är torr och lätt.

Som sagt är inte Fjällkvanne någon smak jag är bekant med eller kan känna igen, så det kanske är så här den smakar. I vilket fall ger den subtila kryddningen denna i övrigt ganska neutrala öl ett trevligt djup.

Betyg: 3,41. Tillgänglighet: Del i ett mixpack, tillfällig nyhet hos Systembolaget i augusti 2013 (lagerstatus). Pris: 106:90 för lådan om 4×330 ml. Bäst före: 2014-04-20.

1 kommentar:

  1. Jag är rätt säker på att jag ätit fjällkvanne som del av en rätt på Abisko fjällstation. Men be mig inte att berätta hur den smakar.

    SvaraRadera