2013-09-19

Tommyknocker Hop Strike Black IPA

Att distributören Galatea har många märken i sin portfölj är ingen överraskning. Så när de inför september-släppet skickade ut varuprov till diverse skribenter skickade de också med några olika öl som antingen kommer i kommande systembolagssläpp eller till krogarna.

Ett par av dessa öl kommer från coloradobryggeriet Tommyknocker Brewery, ett ställe jag tidigare inte hört talas om. Men det finns ju en bunt av dem, liksom. Den ena flaskan var en svart IPA, Hop Strike Black India Pale Ale på 6,5 %.

Färgen är mycket mörkt rödbrun (70 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är brunaktigt och kompakt, det sjunker långsamt ner och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mjuk och avrundad med besk humle och rostad malt. Kaffe, mörk choklad och torra maltiga toner. Aningar av kalk och färgkritor.

Smaken startar torrt med en del beska. Tydliga toner av mjölkchoklad växer upp och tar nästan helt över. Rostade toner, lite choklad, bränt gummi och torkade frukter. Medelstor kropp. Eftersmaken har viss citrussmak, vax/kritor och karamelliserad malt. Alkohol och drick-choklad. Växande beska och antydningar till aska och salt i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jag tror att den här är bryggd 1 år innan bäst före-datumet vilket innebär i april. Ölen är alltså mer än ett halvår gammal. Min teori är att den när den var färskare var mer av en svart IPA än den amerikanska stout den är idag. Ingen dum amerikansk stout, visserligen: Lättdrucken med ett lagom smakdjup. Men ändå…

Betyg: 3,28. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Varuprov. Bäst före: APR 07 14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar