2013-09-03

Notiser LXIX


För en tid sedan öppnades biljettförsäljningen och hotellbokningen för Göteborg Porterfestival, evenemanget som arrangeras vartannat år och är ”rikets smalaste, svartaste och mest sofistikerade festival” enligt arrangörerna. Lördag 16 november 2013 klockan 12-24 är tiden som gäller. Observera att föranmälan är obligatorisk, se hemsidan för mer information.

= = =

Porter och stout är även temat för årets Söderbärke MikroÖl Festival. Det är en ölfestival som med sitt annorlunda upplägg och miljö är en upplevelse för livet. 25-26 oktober är det som gäller och biljettförsäljningen pågår som bäst på hemsidan.

Årets fesvitalöl kommer från En specialbrygd kommer från Närke Kulturbryggeri och heter Mickes Porter (de kommer också att ta med flera årgångar av Kaggen!).

Årets festivalöl kommer från Nils Oscar och heter SMÖF Jubelöl 2013. Det är en rökig kraftfull lager på 5,2 %.

Det kommer att finnas bussresor till festivalen både från Stockholm och Göteborg, sök och ni ska finna.

= = =

I ett tidigare inlägg nämnde jag i förbigående att The Rover i Göteborg öppnade 2006. Snabbt fick jag påpekanden att det inte kunde stämma och jag insåg själv att jag druckit öl där ett par år tidigare. Ett mail skickades till krogen, och jag fick svar från Niklas Gustavsson. Krogen startades som ”The Irish Rover” 1993, och bytte till nuvarande namn omkring 1996-97 efter att inriktningen ändrades. Sedan tog nuvarande ägare över i februari 2006.

= = =

En reflektion över gårdagens Systembolagssläpp: Jag borde tillhöra den promille av befolkningen som fått mest information om den ommöblering och sortimentmodellsförändring som skulle ske igår. Trots det åkte jag min vana trogen till den butik som i mer än 10 år varit den som alla nyheter i ölväg kommer till, den i handelsområdet Tornby.

Men där hade de knappt några nyheter alls. Ett par var försenade och skulle komma in under dagen, men jag fick ändå bara tag i 3 nya flaskor av de 15 jag hade skrivit upp på min lista. Butikens sortiment av öl hade smalnats av och det var fler öl i kartong och på pall, färre i hyllor.

I stället hade nyhetslanseringarna flyttats till butiken inne i centrum, Gyllentorget. Vilket för mig som gärna tar bilen när jag köper nyheterna har gjort situationen betydligt sämre.

Det verkade som om personalen i Tornby-butiken var ungefär lika överraskad som jag var.

Enligt bekanta som pratat med säljarna på Gyllentorget så var anledningen till flyten att fler specialöl beställdes i stan än på Tornby. Vilket väl är rätt naturligt eftersom de ölen redan fanns i Tornbybutiken.

Men man vänjer sig väl.

= = =

Det verkar vara modernt med specialbryggda öl på gourmetrestaurangerna, vilket ju gillas. Senast ut är F12-gruppen (Melker Andersson och Danyel Couet) som tillsammans med Patrick Holmqvist på Nils Oscar tagit fram F12 Lager som de beskriver såhär:
F12 lager är bryggt på lagerjäst och gyllene pilsnermalt, münchenermalt samt karamellmalt. Humlet består av amerikanskt Amarillo samt tyskt Tettnang och Hallertau Magnum. Det ger F12 Lager en frisk och fruktig humledoft med lätta toner av tropisk frukt, kryddig citrus samt gräs som balanserar mot en mjuk maltkaraktär. Smaken är balanserad, mjukt maltig med inslag av karamell. I eftersmaken finns en frisk och markerad beska. 
= = =

Igår var det ”skriv en jättelång bloggpost”-dagen. Som väntat excellerade Ron Pattinson och publicerade vad som i praktiken är en bok om porter 1815-1850: Länk

Fler länkar till långa texter i projektet finns här.

= = =

I samband med Stockholm Beer kommer Galatea att lansera en site om sina amerikanska och brittiska importöl: craftbeer.se

3 kommentarer:

 1. Jag tror nog att festivalölen på SMÖF är Nils Oscar, "SMÖF Jubelöl 2013"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer ju. Tyckte väl att något gnagde i bakhuvudet.

   Radera
 2. För den som hellre tar bilen när den köper nyheter så borde väl det faktum att knappt nånting alls finns i Tornby bara vara bra? Då går ju nästan allt att beställa i stället, och hämtas när det passar en själv.
  Förutsätter i och för sig att man har möjlighet att lägga en beställning runt 10:00...

  SvaraRadera