2013-09-04

IPA Is Dead 2013 - slutsatser


Årets uppsättning av Brewdogs numea återkommande singel-hop-IPA-paket IPA Is Dead har stött på en hel del kritik. Den kan kort sammanfattas som ”den sämsta hittills, det är nog för att de har ett nytt bryggeri”.

Och jag är böjd att hålla med. Visst, det har varit en blandad bukett tidigare år också. Men det har varit eftersom de olika humlesorterna har varit mer eller mindre lämpade för uppgiften, vilket på sitt sätt varit en bra sak att visa upp. Det blir tydligt och pedagogiskt.

Men om de föregående blandlådorna varit titalt humlefokuserade och i övrigt identiska så svajar de här ölen: De hade mer olika färg än vad humlen förklarar. En öl var grumlig med fällning i flaskan, de andra mer eller mindre klara. Skummet betedde sig helt olika, vilket jag också är tveksam om det bara kan förklaras av olika humling.

Sedan var väl ölen, utan att titta på mina gamla betyg, ungefär ¾ lägre än tidigare i genomsnitt.

Så sent som idag undrade Brewdog på sin Facebooksida vilka humlesorter vi konsumenter vill se i en kommande uppsättning. Jag funderade lite och svarade ”Saaz, Cascade, Mosaic, EKG” eftersom jag redan då glömt bort att Goldings var med i årets upplaga.

Oddsen att vi kommer att se IPA Is Dead på Systembolagshyllan även sommaren 2014 är alltså mycket låga. Just nu i kväll ser jag inte fram mot det så jättemycket…


 

 

6 kommentarer:

 1. Snabb fråga när du provar igenom snarlika öl på det viset: bryter du av med något? Vatten?

  /Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, rumstemererat stilla vatten. Ibland blir det vitt bröd också.

   Radera
 2. Mosaic var väl med förra året under namnet "HBC"? (dess arbetsnamn under utvecklingsfasen var HBC369)

  SvaraRadera
  Svar
  1. HBC (Hops Breeding Company) har väl (haft) fler än en sorts humle med arbetsnamn i stil med HBC-###.

   Har inte kunnat hitta något definitivt om exakt vilken variant som var med i IPA is Dead, men enligt svamlarn ska det ha varit HBC-342:
   http://beersweden.forumflash.com/index.php?/topic/1823-mosaic-het-humle/

   Radera
  2. Jo precis, bland annat citra hette HBC-394. Vid närmare titt verkar det mycket riktigt som det inte finns någon definitiv information om vilken HBC-sort det är som BrewDog använde i fjol. Alla (inklusive undertecknad) verkar bara upprepa vad de har hört från andra.

   Radera