2013-09-03

Robinsons Trooper

En öl det var en del tjafs om i somras: Trooper från engelska Robinsons Brewery. Det är en ESB på 4,7 %. Anledningen till diskussionerna mellan leverantör och Systembolaget var att den ursprungliga etiketten som finns i resten av världen visade ett svärd. Nå, det gick uppenbarligen att göra en ny etikett för den svenska marknaden.

Ölen som sådan hade nog inte beställts så mycket att den finns i ett antal butiker trots att den egentligen tillhör beställningssortimentet om det inte vore för att den är döpt efter en Iron Maiden-låt och framtagen tillsammans med bandets sångare Bruce Dickinson.

Men jag plockar i stället fram Nitzer Ebbs debutalbum och låter bli att fanboyisera ölet, det har andra gjort tillräckligt. Så vad finns i flaskan?

Färgen är coppar (25 EBC), vätskan halt klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och sjunker snabbt ner till ett tunt lock, samtidigt somd et lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är maltig med torra toner av knäck, blommig humle, vanilj, kryddig beska, röda äpplen och en aning melass. Det finns något slags jordighet i bakgrunden.

Smaken har en bra balans mellan besk-blommig humle och knäck-rågbröd malt. Lätta men tydliga toner av sträva gröna bananer. Röd malt, kakor/kex, lite torkade äpplen och aprikoser. Medel till lätt kropp. Eftersmaken är torr med gröna bananer, apelsinskal, smörkola och rågbröd.

Kolsyran är kraftigare än vad jag väntat mig, de små bubblorna långlivade. Vätskan är medelmjuk och torr.

En ganska okej best bitter/ESB som får mig att tänka tillbaka på nittiotalet när jag drack betydligt mer av den här typen av öl än vad jag gör idag. Trist bara med de sträva omogna skal-tonerna, de stör en hel del.

Betyg: 2,99. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment. Pris: 27:90 för 500 ml. Bäst före: JUL 14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar