2013-09-20

Samuel Adams Imperial Stout

Russian Imperial Stout. Den där starka svarta ölen som exporterades till det ryska imperiet under 17- och 1800-talen. Som inte var så stark för att klara frakten, utan för att ryssarna gillade den så: På noblessens bord stod ofta några flaskor i mitten, när man under måltiden behövde friska upp sig tog man ett litet glas av denna stout. Ryssarna importerade en hel del annan brittisk öl under den här tiden (när man inte låg i krig med varandra), men det är just den här varianten som fått namn efter exporten till imperiet.

Just en sådan öl i brittisk stil finns i lådan med fyra öl (Fantastic Four) från Boston Beer / Samuel Adams som kom in i Systembolagets fasta sortiment för någon tid sedan: Imperial Stout. Alkoholhalten ligger ungefär där den låg kring sekelskiftet (1800): 9,2 %.

Färgen är nästan svart (90 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är brunt, det lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften domineras av söt alkohol. Rostade toner av kaffepulver, men också småkakor. Viss beska.

Smaken startar rent och beskt. Det är mycket humle i den här, men mest för att balansera all malt. Mörk choklad och en värmande alkohol som är tydlig, stundtals lite väl märkbar. Syrlig svart malt och aningar av svartpeppar. Chokladkakor och kladdkaka. Medelstor kropp. Alkohol i den mjuka eftersmaken. Kaffe-choklad. Slutet är relativt kort med rostade toner och robust beska.

Kraftig kolsyra, kortlivade små bubblor. Torr tjock vätska.

Lite för alkoholvarm för min smak, och det korta slutet känns inte riktigt belönande. Trots det en okomplicerad och välgjord RIS som inte gör bort sig, en bra introduktion till stilen.

Betyg: 3,46. Tillgänglighet: Del i mixpack, Systembolagets fasta sortiment sedan september 2013. Pris: 79:60 för 4×355 ml. Bäst före: 2014 01 01.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar