2013-09-23

Ugly Duck Brewing Co. Imperial Vanilla Coffee Porter

Danska Indslev Bryggeri är ganska unika genom att enbart brygga veteöl. Men så ibland faller lusten på att göra andra brygder. Till det tog de in bryggaren Martin Jensen och skapade etiketten Ugly Duck Brewing Company.

En av deras öl kom in på Systembolaget för en tid sedan, en amerikansk porter på 10 % brygd med socker, kaffe (från Grower's Cup) och vanilj: Imperial Vanilla Coffee Porter.

Färgen är mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det varmbruna skummet är två fingrar högt och kompakt; det sjunker sakta utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är rostad med massor av syrlig svart malt, lite alkohol, svart kaffe och lite rågbröd. Kaffesmaken är frisk och mjuk, inte så vass och metallisk som den är i en del andra kaffeöl. Trots det är den inte speciellt kraftig eller inbjudande.

Smaken är dock betydligt kraftigare. Nymalt kaffe, ren beska, syrlig malt och aningar av tobak och melass. Stor kropp. Eftersmaken är mjukare och något sötare med kallt kaffe och -sump. Ren växande alkohol, massor av pumpernickel och mörk choklad. Aningar av vanilj och chokladdoppade kaffebönor i slutet.

Kolsyran är rätt så kraftig, de få medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är torr och förvånansvärt lätt för styrkan.

Det här är en öl som handlar om den rostade malten och kaffet. Rakt på, inga finesser eller krusiduller. Den kommer kanske att slipa till sig en hel del av något år i flaskan?

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2013 (lagerstatus). Pris: 34:80 för 330 ml. Bäst före: 25. 06. 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar