2013-09-29

Nils Oscar SMÖF Jubelöl 2013

Söderbärke MikröÖl Festival, SMÖF, är sveriges häftigaste ölfestival. Jag kommer inte att medverka under årets festival, men oroa er inte, det kommer att bli rapporter i år med.

Traditionen är att det inför varje festival bryggs ett speciellt festivalöl som ingår i entrépriset. I år, det tionde festivalåret, kommer det från Nils Oscar och är ”en rökigare öl” i form av en klassisk rököl à la Franken på 5,2 %. Förutom bambergsk rökmalt är den brygd med münchnermalt, humlen är Tetnang och Magnum: SMÖF Jubelöl 2013!

Färgen är brun-bärnsten (35 EBC), vätskan är klar. Det beigea luftiga skummet faller snabbt ner och blir ett tunt lock utan  att lämna några rester på glaset.

Den kraftfulla doften är rökig med tydliga toner av chark och rökt ost. Söta fruktiga toner av mogna plommon och röda äpplen. Märkbar ren beska och lite syrliga toner av pumpernickel.

Smaken är även den kraftig som får mig att förflyttas tillbaka till Bamberg. Rökt chark, en hel del salt och toner av nyrostat bröd. Ren mjuk beska. Mörkt bröd och knäck i bakgrunden. Medium till stor kropp. Eftersmaken är rökig med salt, mjuk brödig sötma och torra aningar av mogen frukt.

Kolsyran är lätt, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk med viss torrhet.

Rökig öl är ingen nyhet för Nils Oscar, deras Rökporter är något av en svensk klassiker. Med den här visar de att de inte har någon problem att fixa till en rökig märzen-öl som är lika god som den är stiltrogen. Jag är inte förvånad.

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: På SMÖF och i Systembolagets tillfälliga sortiment oktober 2013 (lagerstatus). Pris: 18:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: MAR 14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar