2013-09-05

Krönleins Stockholm Fine Festival Beer Alkoholfri

En av Krönleins nyheter under SB&WF 2012 var en alkoholfri (0,5 %) variant av deras storsäljande Stockholm Fine Festival-lager, Stockholm Fine Festival Beer Alkoholfri. Frugan köpte en flaska i den lokala Hemköpsbutiken för en tid sedan, och jag tror att den då var dagar från att passera bäst före. Det har den definitivt nu, men jag tänkte prova och se hur den var ändå.

Ni är varnade.

Färgen är ljust halmgul (4 EBC), det fingertjocka vita kompakta skummet sjunker snabbt till ett lock ich lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är söt och brödig, lite deg. Syrlig-beska rena toner, lite blommor och vört.

Smaken är genomgående söt och ren. Lite vört, viss ren beska från ädelhumle. Tjeckiska smör-toner i bakgrunden. Medelstor kropp. Söt eftersmak, ganska ren (inga tekniska felsmaker). Slutet är vörtigt med lite deg.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade och vassa. Lätt och kladdig vätska.

Rätt okej för att vara en alkoholfri ljus lager, påminner en del om Clausthaler. De alkoholfria veteölen är i mitt tycke ett trevligare alternativ, men jag vet att alla inte gillar dess speciella smak.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolaget och dagligvaruhandeln. Pris: Okänt. Bäst före: 150813.

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson6 september 2013 kl. 18:25

  Denna öl drack jag i kväll till en bit smörgåstårta. Denna öl var definitivt inte åldersstigen. Bäst föredatum är 140515. Frisk gräsig humledoft.Den är relativt fyllgig och smakrik för att vara en alkkoholfri öl. Tyvärr så är kolsyran rätt aggresiv vilket drar ner helhetsintrycket av den.

  SvaraRadera
 2. Rekommenderas "alkoholfri" öl (dvs runt 0.5% ABV), eller "lättöl" (ca 2,1 %) ? När det gäller matdryck för förare eller andra som vill ta det lugnt på alkoholfronten.

  Vad smaker egentligen mest/bäst? Eller beror det bara på hur duktig bryggaren är? Spelar de där ca 2% någon roll för smaken? Priset skiljer sig ju då lättöl är klart billigare än alkoholfri öl.

  Alkoholfri öl har jag ytterst liten erfarenhet av, men lättöl såsom Spendrups grön etikett, Falcon Bayerskt etc har det slunkit ner många av. Tycker generellt att svenska bryggerier är duktiga på den sortens öl. Man får ta det för vad det är, inga smaksensationer, men helt okej som måltidsryck är det ju.

  Själv provade jag Erdingers veteöl Alkoholfrei härom dagen, och gillade den. Men jag gillar veteöl även i vanliga fall, och smaken är ju lite speciell som sagt.

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson7 september 2013 kl. 12:55

  Personligen så föredrar jag de alkoholfria ölen. De görs av en vanlig standardöl som avalkoholiseras. Är standardölen med alkohol i bra så är den alkoholfria ölen oftast bra.

  Erdinger veteöl har jag smakat. Den var god trots att jag inte är speciellt förtjust i veteöl.

  SvaraRadera
 4. Kan säga att denna alkoholfria öl inte avalkoholiseras som de flesta andra på marknaden. De flesta andra där kokar man bort alkoholen och därmed en hel del av smaken. Stockholm där bryts jäsningen i ett väldigt tidigt skede istället. Det kan vara därför som den i år har tagit silvermedalj i Stockholm Beer och Whisky och Guld i Öl VM.

  SvaraRadera