2013-08-30

Redchurch Old Ford Export Stout


Från The Rover gick som vanligt vandringen vidare in mot Avenyn och som vanligt blev nästa stopp 3 Små Rum. Reza tog som vanligt emot med öppna armar. Jag reagerade nästan direkt på att det var så lite folk därinne denna fredagkväll. Om det hade varit gott om folk på Haket och ståplats på The Rover så var det en del folk på den spartanska uteserveringen men rätt få nere i källaren. Krögaren såg lite bekymrad ut när jag nämnde det och berättade att det kändes allt mer som att Göteborg under de senaste åren sakta men säkert drog sig mot Långgatorna och Linnégatan när det gällde nöjesliv.

Mycket avhandlades under de timmar jag var där. Om ölsverige, kroglivet, öl i allmänhet och anekdoter kring detta.

Jag noterade plötsligt en sak jag inte tänkt på tidigare: 3 Små Rum erbjuder gästerna en handfull maträtter. Mineralvatten. Nötter och nachochips. Och öl. Ingenting annat, ingen vin eller sprit. ”Det blir så dyrt att ha bra sprit i lager, som ingen köper” konstaterade Reza.

Öl fanns och öl dracks. Först Örebro Bitter som jag inte haft möjligheten att häva i mig på ett bra tag. Mörk för stilen, mustig och full av komplexa humlesmaker. Gott.

Jag hade tagit med lite engelsk mjölkchoklad-blandning i tygpåsen som jag bar runt på (Revels om ni nu ska veta), visade och frågade vad jag skulle dricka till. Reza pekade på en fatpump med en engelsk export stout på 7,5 %: Old Ford Export Stout från det relativt nya londonbryggeriet Redchurch Brewery

Varmt kolsvart färg (100 EBC), brunt fingertjockt skum. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Rostad malt dominerar doften. Den är ganska söt med beska humletoner som gränsar till metall och chilipeppar.

Söt-besk kraftig maltig smak med stora rostade nyanser: Mörk choklad och torra kakaotoner.  Lite bränd. Stor kropp. Frukter, både färska och torkade i eftersmaken. Röda bär. Den är genomgående helt befriad från alkoholsmak.

Kolsyran är frisk med länglivade bubblor. Vätskan är relativt lätt.

En bra export stout, ärlig och rakt på sak. Trevligt med balansen mellan det brända coh chokladiga. Och den passade utmärkt både till mitt chokladgodis och den bit mörk choklad som krogen bjöd på.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 85:00 för 300 ml.

4 kommentarer:

 1. Jag blev bra bemött av Reza under mitt hittills enda besök på 3 Små Rum, men senast igår hörde jag andra prata om att de undviker stället numera för att de inte blivit särskilt bra bemötta av honom. Kanske inte så konstigt att man tappar gäster om det är så.

  SvaraRadera
 2. Reza tappar inte gäster utan är oerhört populär. Precis som med alla människor och relationer finns det folk som upplever sig dåligt bemötta, och detta är ju tråkigt för alla inblandade. Reza är kompromisslös på det sättet att han vill ha lugn och harmoni tillsammans med öldrickare som inte sluddrar och skriker, eller som ska spänna sig och vet bäst.
  Reza vinner i längden i och med att de som besöker honom förhåller sig på samma sätt som man skulle göra om man är hemma i någons vardagsrum, det vill säga vördnadsfullt.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Jag har aldrig varit på någon krog där jag känt mig mer hemma än på 3 Små Rum. Även om jag och Reza inte är överens om allt vad gäller öl och mat så har han verkligen skapat ett ställe som är unikt och varmt. Det är ett ställe på hans villkor, på gott och ibland ont.

   Radera
 3. Visst, går du in och frågar Reza efter en stor stark så får du ett bemötande efter det. Eller om du är eller blir berusad och uppför dig illa.

  Personligen är 3 små rum min favorit i stan. Låg ljudvolym så att man faktiskt kan prata med varandra, låg musik i bakgrunden, helt ok mat, utmärkt service (all gånger jag har varit där). Det finns naturligvis saker man kan anmärka på, tex att det inte finns så mycket mat att välja på, att flasksortimentet är något statiskt men det är ett ställe som har sin egna karaktär. Tycker hela stället andas ölkultur. Bara som exempel så är sista beställningen 40 eller 30 minuter innan stängningsdags.

  Sen är Rezas stil kompromisslös på gott och ont. Han driver stället på sitt sätt med de kunderna han vill ha. Samtidigt så är det som Rick säger, han vinner i längden. Även om jag tror att han får se upp lite grann med tex The Rover som byggt ut och ändrat inriktning på flasksortimentet.....

  /Peter

  SvaraRadera