2013-09-25

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Oktoberfest

Kvällens middag blev i tysk stil; currywirst, curryketchup och pommes frites. Det vore ju trevligt med en öl i tysk stil till, tyckte jag och hittade i skafferiet denna flaska:

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Oktoberfest, en ljus lager på 5,5 % från S:t Eriks Bryggeri. Den är inte helt lätt att klassificera då det är en lager brygd på pilsner- och ljus karamellmalt. Humlen är tyska Northen Brewer och amerikansk Simcoe och (lite) Amarillo.

Så, tja, en tysk pilsner med modern humle? Eller så är jag lat och går på etiketten och kallar den för oktoberfest/märzen fastän den inte riktigt är något av det. Jaja, det får bli oktoberfest. 

När jag tittade på flaskan insåg jag att den inte hade den vanliga ”Sigtuna”-datumstämpeln utan den som är unik för Slottskällan. Jag undrade varför och skickade ett mail till Jessica på S:t Eriks. Svaret var helt enkelt att när den här skulle bryggas fanns ingen kapacitet i det ordinarie bryggverket i Arlandastad, och eftersom Jessica har stor erfarenhet från Uppsala-bryggeriet och de hade kapacitet över så fick det bli att brygga den här där.

Färgen är gul (5 EBC), vätskan klar. Det två fingrar vita höga skummet sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften fullkomligt skriker ”tysk lager”, men har också en tydlig ton av nypressad citronjuice och -skal. Pilsnermalt. Blommor och en antydan till smör. Bra beska.

Smaken startar lätt med citronsaft, blommor och lite halm. Tydlig klar beska. Medium kropp. Gräs, fler citroner, beska och halm i eftersmaken. Slutet är ganska långt och syrligt beskt.

Medelstor kolsyra, långlivade små småvassa bubblor. Lätt vätska.

Jag tror jag förstår vad skaparna bakom denna öl var ute efter, och jag tycker att de genomfört den idén väl. Framför allt är jag glad att jag slipper den tunga sötma som många av de tyska oktoberfest-ölen har.  Här är det friskhet som dominerar.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2013. Pris: 16:90 för 330 ml. Bäst före: 060514.

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Sven-David Svensson28 september 2013 kl. 15:37

      Även jag saknar betyg på den. Har du glömt att sätta ut det?Drak den i går kväll till lite tyska korvar samt potatisgratäng. Väldigt fin beska men alldeles för klen kropp. Den fick betyget 3 av mig på Öltorget. http://www.oltorget.nu

      Radera