2013-09-21

Öppen ölrovning - öl och smaker tillsammans


Idag höll jag åter ölprovning på De Klomp. En annorlunda sådan. Gästerna hade i förväg bara fått veta att titeln var Öl och smaker tillsammans och den summariska beskrivningen ”Under denna provning kommer vi att prova öl och smaker kombinerade på ett nytt och annorlunda sätt.”

Min plan var att genomföra något snarlikt den provning jag var med på under ölbloggarkonferensen i Skottland (länk).

Så gästerna fick till sin plats penna, ett formulär, 2×3 glas och en bordskniv.

In kom så bitar av tre sorters ost (Boxholm Caroline, Wästerbotten, Hertiginnans blåskimmel) och tre sorters chark (rökt lufttorkad skinka, pepparsalami, chili-ölkorv) och mörka chokladpellets från Jolla.

Och så den första omgången öl, alla relativt milda kring 5,5 %:  
Gästerna fick nu lite uppgifter: De skulle helt kort beskriva ölen med några få ord. Så skulle de hugga in på det ätbara och jämföra, värdera kombinationerna.

Och så det svåraste: De 4-6 kring borden skulle sedan enas om den bästa kombinationen. Som överkurs om tid fanns även den sämsta, och det verkligen skar sig någonstans. Ungefär 20 minuter fick de på sig.

Vi gick sedan igenom resultaten bord för bord och småpratade lite om vad som hänt.

Nästa omgång öl kom in, nu en trio kraftigare och mer karaktärsfulla:
Samma rutin som förra rundan. Nu pratade jag också om  tankarna bakom upplägget, att lära sig mer om hur (ganska enkla) smaker och dofter fungerar ihop. Och att tvinga sig att formulera det i ord för att kunna prata med de andra kring bordet.

Resultat? En del väntade: Veteölen fungerade bra till det mesta. Choklad och imperial stout funkade för vissa men inte andra bord. Chili-korven och DIPAn accelererade varandra vilket vissa gillade och andra inte. En oväntad slutsats som flera bord drog var hur illa 77 Lager och ölkorven jobbade ihop.

Sett i backspegeln fungerade allt inför och i början av provningen inte perfekt, här finns en del att förbättra. Men trots allt en trevlig och mycket lärorik provning med 34 deltagare.

Det blir nog en repris, mer genomarbetad, under våren 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar