2013-09-17

Freigeist Ehrenfelder Alt

En altbier bryggd i Köln såg rätt bakvänt första gången jag läste om den här ölen, Freigeist Ehrenfelder Alt från Gasthaus-Brauerei Braustelle.

Altbier är nämligen lika intimt förknippad med grannstaden Düsseldorf som Kölsch är med Köln.

Det hela klarnade när jag läste lite mer om de andra öl som bryggeriet gjort i sin Freigeist-serie. De handlar om att samla och utveckla traditionella tyska ölstilar från hela landet, de har bryggt såväl gose som tysk porter, berliner weisse och weizenbock.

Det här är dock en altbier på 4,8 %.

Färgen är sjupt bärnsten (30 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det lämnar en hel del rester på glaset medan det sakta faller ihop.

Doften är kraftig (speciellt om man beaktar styrkan) med friska humletoner och stor malt. Medelstor sötma med torkade blommor, toffee, melass, mogna röda frukter och bär. på något konstigt sätt påminner den om en engelsk porter, men utan kraftigt rostade eller syrliga toner.

Smaken är torr och maltig med en lite ruff fruktig beska. Aningar av karamelliserat socker, jäst och enbär, lite buljong och en aning citronskal. Medelstor kropp. Eftersmaken är väl integrerad med aningar av vetemjöl, brun malt och en mjuk blommig beska. Avslutningen är gräddig.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna långlivade. Vätskan är något lätt, men samtitigt mjuk.

En trevlig alt, som trots frihet från större fel kanske inte når upp till de allra bästa i stilen. Funkar oväntat bra med chokladfylld kola.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2013. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 14.04.26.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar