2013-09-11

Glas mot glas!

Test i köket, inte vanligt.
Semestern utnyttjas till att göra sådant jag tänkt göra tidigare. Som att dricka IPA ur IPA-glaset jag fått från Sejdelshoppen för ändamålet.

Att det är skillnad på öl om det dricks ur olika glas, det tycker jag inte är något konstigt (trivialexempel: Prova att dricka öl ur ett snapsglas). Men hur stor skillnad är det?

Till testet hade jag två burkar av den trevliga Modus Hoperandi från Ska Brewing (recension).

Glaset som ställdes mot IPA-specialglaset (som jag skrev mer om här) var mitt standardglas, som jag använder till nästan alla mina recensioner, Provsmakningsglaset. Jag kommer att kalla dem ”IPA-glaset” och ”provarglaset”.

Jag hällde upp de kylskåpskalla ölen häftigt och samtidigt.


De fick stå ett tag, så jag fick se i detalj på hur skummet skulle sjunka ner. Innan dess noterade jag att skummet på provarglaset var lägre, inte konstigt eftersom det är bredare i mynningen. På samma relativa sätt upplevde jag vätskan i IPA-glaset som ljusare, eftersom det är långsmalare. Något som inte helt förklaras av glasen var att skummet var märkbart luftigare i IPA-glaset. Och att det var en snyggare nästan kulformig avslutning på skummet när det sjönk ner.

Sjönk gjorde det ungefär lika fort i de båda glasen. Resterna på glaset (lacing) var dock i mitt tycke större och snyggare i IPA-glaset.Doften är, enligt andra som gjort samma test som jag nu gör, den stora skillnaden. Det här är vad jag noterade för varje glas:

Provarglaset: Metallisk doft, torr, gummi, lite vingummi. Starkare.

IPA-glaset: Buljong. Lite frukt. Beskare. Mer balans, mer IPA.


Smaken då? Intuitivt tycker jag att det inte borde vara så stor skillnad, det kan väl inte hänt så mycket bara på grund av glasformen så att smaklökarna ska kunna märka det? Eller är det hjärnan som spelar in?

Jag har funderat på om man på något sätt skulle kunna genomföra det här testet mer blint än vad jag gör nu, men jag har liksom inte kommit fram till något bättre.

Provarglaset: Besk. Exotisk frukt, kola/knäck. Bra sötma/kropp. Aggressivare humle.

IPA-glaset: Lättare smak, mindre av frukten, sötare, mer malt ger bättre balans.

Slutsats: Jag har svårt att dra någon helt säker sådan av det här testet. Skillnader fanns, men de är små och subtila. I marginalen tycker jag att dofter och smaker blev lättare att analysera i provarglaset, men att IPAn smakade mer IPA i IPA-glaset.

En detalj till kan nämnas (ni läser inte Ofiltrerat för att få mindre nördighet i ert liv eller hur?): IPA-glaset är skört. Det andra glaset i dagens test fick jag på SB&WF 2004, och det är ett rejält glas som blivit min favorit då det har större tyngd och (tror jag) bättre glas-material än senare års motsvarande dryckeskärl. Men IPA-glaset är rakt igenom tunt, och mitt ena glas har redan blivit lite kantstött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar