2013-09-28

Chimay Dorée Goud

Den här ölen kommer i 24.000 exemplar till Systembolaget i veckan, den 1 oktober 2013.

Det belgiska klosterbryggeriet Chimay gör tre kommersiella öl, den vita, röda och blå. Men också en som hittills varit menad för klostrets interna konsumtion: Dorée Goud. Det är en belgisk pale ale på 4,8 %.

Fast den här gnager lite i mitt minne. Eller vad det nu är. För något säger mig att jag druckit den här tidigare. Kanske. För ett antal år sedan kom det till ett fåtal svenska krogar in en öl med en svart etikett som var just för trappistmunkarnas egna bruk. Var det den här? Troligen, men jag har också för mig att den snarare låg på 3,5-4 %.

Eller minns jag fel? Var det den här i alla fall?

Dorée har i vilket fall börjat tillverkas i allt större volymer, och säljs numera på krogar runt om i världen. Min teori är att det beror på den succé som Duvel Single blivit. Normalt inte i butiker, men importören TOMP har alltså tillfälligt fått in den på Systemet.

Färgen är kallt orange (25 EBC), vätskan är grumlig. Det fingertjocka skummet är vitt och luftigt, det sjunker rätt så fort och bildar ett tunt lock utan några rester på glaset.

Doften är söt med toner av masipan, kryddnejlikor, pomerans, deg och en ren beska. Kryddigt syrliga toner av aprikos och limeskal.

Smaken är torr och lite syrlig med växande beska: Lime och bitterhumle. Lite kryddiga toner som nejlikor och kardemumma. Tvåliga fenoler i bakgrunden. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är torr och lite kryddig med belgiska jästtoner och något slags rått kött. Avslutningen är  mild med lite deg och fenoler.

Kolsyran är kraftig, de få bubblorna är stora och vassa. Vätskan är torr och ganska lätt.

En lätt och mycket uppfriskande belgisk blonde, lätt att uppskatta. Provade den här till lite ost och kex under kvällen, men syran och beskan utvecklade inte de ganska milda ostarna speciellt mycket. Till pepparsalamin fungerade den mycket bättre.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter oktober 2013 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2014 (ja, det står bara det).

6 kommentarer:

 1. And what did Mr.Cat think of the beer? ^.^

  SvaraRadera
 2. Jag minns att den fanns som 3,5% för 155:- på Akkurat. Finns ej på Rate beer, så det var säkert minst tio år sedan. Skönt att du minns det med, trodde det bara var jag som var galen;-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte riktigt släppa det här. Jag funderar på om det inte är Petite Orval jag tänker på?

   Radera
 3. Drack just en sån till varm korv & bröd, passade bra ihop med Johnnys nya senap med chipotle och svartpeppar.

  SvaraRadera
 4. Gillart!
  inte alltid man vill ha deras mastiga och tunga ales
  ( som smakar mycket bra! det är inte det)

  SvaraRadera