2013-09-05

Group F12 / Nils Oscar F12 Lager

Bild: Group F12
Restauranggruppen Group F12, ledd av kockarna Melker Andersson och Danyel Couet, har blivit med en egen öl. Den har tagits fram av deras chefssommelier Sören Polonius och bryggaren Patrick Holmqvist från Nils Oscar: F12 Lager på 4,7 % har jag valt att klassa som en Dortmund Export.

Den är bryggd på pilsnermalt, münchenermalt och karamellmalt. Humlen är Amarillo, Tettang och Hallertau Magnum.

Vill du läsa ännu mer om denna öl så finns pressmeddelandet här

Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga varmvita skummet är luftigt, det försvinner iväg rätt fort utan att lämna några rester på glaset.

Doften är maltig med svåridentifierat bröd, lite kakor och aningar av rågbröd. Humlen ger en mild beska och lite torkade blommor.

Smaken är balanserat och ganska mild. Torkade blommor, mjuka knäck-toner och aningar av röda bär. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är försiktig med lite träig beska, aningar av knäck, salt och rågbröd. Avslutningen är salt med lite knäckebröd.

Kolsyran är mild till mediumstark, de små bubblorna långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En försiktig öl, mer tysk än amerikansk. Men det är klart, om den ska passa till alla gruppens restauranger så kan den nog inte sticka ut för mycket. Och trots att jag fick den med posten igår och bör vara bryggd för högst några veckor sedan ger den ett något gammalt intryck. Tillsammans med lite Bombay Mix så blev den faktiskt ganska metallisk i smaken. Fast den ska kanske snarare upplevas på plats för att helt blomma ut?

Betyg: 3,03. Tillgänglighet: I F12-gruppens restauranger, kommer i Systembolagets beställningssortiment 1 oktober. Pris: Denna flaska var ett varuprov, på Systembolaget kommer den att kosta 22:90 för 330 ml. Bäst före: JAN 14.

3 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson6 september 2013 kl. 18:10

  Det skall bli trevligt att prova denna öl. Kommer det att gå att beställa denna öl styckevis genon Systembolagets nationella logistiksystem för småproducenter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, från pressreleasen: ”F12 Lager säljs på samtliga Grupp F12s restauranger samt lanseras i Systembolagets beställningssortiment 1 oktober.”

   Radera
 2. Sven-David Svensson10 september 2013 kl. 12:57

  Hoppas att det inte är kollikrav på den

  SvaraRadera