2013-09-02

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #2 Pors

Sist ut från lådan Svenska Smaker från S:t Eriks Bryggeri och Mathias Dahlberg blir S:t Eriks & Mathias Dahlberg #2 Pors, en pale ale med Centennial-humle och pors på 4,8 %. Detaljer om ölen finns här.

Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka vita skummet är luftigt och vitt, det håller sig kvar och lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften innehåller trä, blommor, örter, jord och kryddor. Tydligt parfymerade toner av pors (som jag vet hur det smakar efter att ha druckit pors-brännvin). En hel del rena söta toner, lite smör och timjan.

Smaken är kryddigt örtig: Timjan, pors, apelsinskal, italiensk örtkrydda och en aning salt. Medelstor kropp. Eftersmaken är kryddig med lite trä, blommor, citrusfrukter, citronskal och enbär. Den är relativt kort och övergår i ett sött slut med anonyma örter.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är lågot lätt.

Den här ölen hamdlar nästan bara om pors-smaken, och till skillnad mot de danska pors-lagerölen är den här tydlig och framträdande. Inte alls dålig, men ölen blir på egen hand lite enahanda och skulle må bra av lite mer djup.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Del i ett mixpack, tillfällig nyhet hos Systembolaget i augusti 2013 (lagerstatus). Pris: 106:90 för lådan om 4×330 ml. Bäst före: 2014-04-02.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar