2013-10-01

Coronado Islander IPA

Nytt från framtiden (den här kommer på släppet om en månad): Islander IPA är en amerikansk IPA på 7 % från Coronado Brewing Company, som ligger i San Diego-området. Coronado är ett nytt märke i Galateas portfölj, och vi kommer nog att se mer av deras öl här i framtiden.

Malt av 2-radigt korn och münchnermalt. Columbus, Centennial och Chinook är humlesorterna som ger 75 IBU. Och till det kalifornisk alejäst.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker ner långsamt och ämnar en del rester på glaset.

Doften är humlig med tydliga toner av grapefruktskal, tallbarr, knäck och söt apelsinmarmelad. Den är inte speciellt maltig i doften, mer som pilsner än AIPA. Honung och havrekakor i bakgrunden.

Smaken är besk och humlig: Grapefrukt, mango, mogna bananer, beska örter och lite karamelliserat socker. Smakerna är väl balanserade. Medelstor kropp. Lite värmande alkohol i eftersmaken, exotiska frukter och örtig beska. Aningar av kalk, peppar och kryddor, trä och beska toner i det långa slutet.

Kolsyran är medel till stark, de många medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk.

Inte dåligt alls, kanske är det väl mycket mineraler i slutet.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2013. Pris: 28:50 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: saknas.

1 kommentar:

  1. Coronado blir ett mycket uppskattat tillskott. Själv är jag väldigt svag för Idiot.

    SvaraRadera