2013-07-04

Sierra Nevada Ruthless Rye IPA

Amerikanska Sierra Nevada har ett antal fasta öl, fyra årstidsöl samt flera återkommande tillfälliga öl med ännu kortare försäljningstid.

Under årstiden vår säljer de en amerikansk IPA bryggd med rågmalt, Ruthless Rye IPA, på 6,6 %. Den som vill veta mer om recept och sådant kan läsa på bryggeriets sida om ölet.

Färgen är bärnsten-brun (25 EBC), vätskan klar. Den är mörkare än vad IPA brukar vara. Det två fingrar höga skummet lämnar en del rester på glaset.

Doften har en del humle, men inte så mycket beska. Rustika trä-toner samt lite knäck. Torkade citrusfrukter och knäckebröd. En del alkohol finns också. Den är lite rå och sträv, men på ett bra sätt.

Smaken är besk och inte så speciellt söt. Närmast övertydliga smaker av knäckebröd och lite ekfat. Mogna, nästan torkade, toner av anonyma citrusfrukter. Lite syra i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken har en tilltagande råhet och strävhet. Maltiga smaker, viss syra. Medelstor beska med en vass alkoholsmak. Avslutningen är söt med mer alkohol.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna kortlivade. Vätskan är mjuk.

Nej, den här blev för rå och oborstad för mig.

Betyg: 2,86. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter juni 2013 (lagerstatus). Pris: 33:00 för 350 ml. Bäst före: 2014-01-30

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar