2013-07-06

Omnipollo / To Øl Brewmance

Kvällens slumpvisa val ur skafferiet blev svart och starkt: Bewmance från Omnipollo och To Øl. Det handlar om en amerikansk imperial stout på 11,2 %. Den är bryggd med honung från Kulturhusets tak och lagrad på bourbonfat. Den fysiska framställningen är gjord hos belgiska De Proef.

Plastkorken är som vanligt ganska jobbig att få upp, och när jag väl för det möts jag inet av något poppande ljud. Lite illavarslande.

Färgen är kolsvart (120 EBC), det fingertjocka skummet är kompakt och varmt brunt. Det lämnar en hel del trevliga rester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är oväntat humlig och besk, de rostade tonerna lättare än väntat. Torkade aprikoser, katrinplommon och en aning russin. Viss sötma, knäck och melass. Lite alkohol i bakgrunden.

Smaken är värmande av ren alkohol. Rostade salta toner för tankarna till saltlakrits. Aprikoser, russin och melass i små mängder, liksom julkryddor och mjölkchoklad. Stor kropp, men inte överväldigande. Eftersmaken har växande alkohol, saltlakrits. beska örter, lite gräsig humle en kraftig ren beska. Avslutningen är kort, och innehåller mest alkohol.

Kolsyran är kraftig, så kraftig att det stör min upplevelse och vad som borde vara lgaom för stilen (trots att den verkade underkolsyrad när jag fick upp korken). Massor av små lager-lika bubblor. Vätskan är medelmjuk, något torr och dito lätt.

Mina krav på en så här kraftig öl är höga, jag är väldigt svårflörtad. Och jag hade väntat mig ännu mer av det här samarbetet. Tyvärr är den här för spretig och spritig för mig.

Betyg: 3,08. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2013 (lagerstatus). Pris: 109:00 för 375 ml. Bäst före: 11/12/22.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar