2013-07-28

EBBC13: Middag med Williams Bros. och Fyne Ales


Lördagskvällen på European Beer Bloggers Conference, och därmed avslutningen av den egentliga konferensen, bestod av en middag med (mer eller mindre) traditionella skotska maträtter. Till varje rätt skulle det också drickas två öl, ett från Williams Bros. Brewing Company och ett från Fyne Ales. 100 % skotskt alltså.

Klicka för större bild.
Middagen började med att Craig William och Chris Black från respektive bryggeri berättade om sina bryggerier och tankarna bakom vad de brygger. De återkom sedan inför varje del av middagen och berättade om ölen och hur de tänkt sig parningarna.

Sedan kom förrätten in.


Jag har aldrig ätit haggis förut, men hört att det är som en stabbigare pölsa. Jag antar att det här sättet att servera den inte riktigt är det mest klassiska. Men det var riktigt gott och jämförelsen med pölsa relevant. Pölsa med rotmos och sås.

Fyne Sanda Blonde är i stilen en amerikansk blonde ale med Citra, och de cirussyrliga tonerna passade utmärkt till maten och slog sig snyggt igenom de feta smakerna.

Williams Bros Fraoch, bryggeriets mest kända öl bryggd med bland annat ljungskott i stället för humle. Funkade också bra, här lyftes matens sälta fram mer av de kryddiga tonerna.

Huvudrätten fick mig att klia mig lite i huvudet, det var nämligen två små huvudrätter vid sida om varandra:


Något förvånande låg de i ungefär samma del av smakspektrumet med mjuka försiktiga och något söta smaker.

Fyne Jarl är en av bryggeriets nyare öl, en sommar-blonde med både humle från England och Nya Världen. Och en riktigt bra modern bitter på 3,8 %  Mjuk och följsam lyfte de fram de milda smakerna från maten utan att ställa sig i vägen…

… vilket Williams Bros Citra Sitka definitivt gjorde. Om jag fattade rätt är det här en experimentbryggd där man lagt granskott i vörten och sedan vräkt på med Citra som torrhumle. Allt annat än subtil tog den över alla smaklökar med sina feta smaker. Lite som att tugga på ett par doftblock med citron och skog.

Jag började faktiskt känna mig lite lagom mätt och belåten då efterrätten kom in.


Jag har läst recept på Cranachan, men kunde inte innan riktigt greppa hur mastig denna dessert var. Och hur god. När jag ätit på tok för mycket av den kändes det som om magen skulle explodera.

Till denna inte helt lätta (häpp!) smakkombo hade bryggerierna tagit helt olika angreppssätt, båda modiga:

Fyne Superior IPA, en dubbel-IPA på 7,2 % med såväl ordentlig beska som sötma och en hel korg exotisk frukt. Och så Stravaigin, ett samarbete mellan Williams Bros och amerikanska Stillwater Artisnal Ales. En kryddad Saison, med gott om funkiga belgiskt jästiga smaker.

Vilken öl som funkade bäst? Nja, jag hittade ingen självklar vinnare. Bra öl båda två på sitt sätt, men de lyckades inte skapa något mer än sina beståndsdelar. Kanske att Stravaigin funkade lite bättre, det var i varje fall en bättre eftermatenöl än DIPAn.

Men i stort tyckte jag att Fyne Ales vann det här slaget. Deras öl visade större lyhördhet och skapade bättre slutresultat, även om ölen i sig inte var lika äventyrliga som de från Williams Bros. I det hela en lyckad kväll med god mat och spännande diskussioner vid borden.

Efterhäng i baren.
Disclaimer: Resa och boende under EBBC var ett stipendium från SABMiller/Pilsner Urquell. Konferensen var möjlig tack vare ett stort antal sponsorer

5 kommentarer:

  1. Jag frågade Rich om efterrätten och han menade att det var lite fel proportioner i den, med för mycket grädde och för lite havregryn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag fick lite ris ala malta-vibbar av den. Och ska den egentligen serveras iskall?

      Radera
  2. Kul att Fyne Ales lyfts fram. Var på besök i/på bryggerier i Skottland sommararen 2006. Då gjorde dom endast tre olika ale och var om jag fatta allt rätt, ett ganska nytt bryggeri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade sett deras logga innan, ungefär. Tror inte de har någon export, alls. Men de gjorde klart bra öl.

      Radera
    2. Fyne ales har vært på bestillingsutvalget på systembolaget en god stund.

      Radera