2013-07-25

Snabbrecension: Sierra Nevada Pale Ale


Oj, en öl ur korgen jag fick från mina kollegor på Saab. På tiden. Samtidigt ska jag prova IPA-glaset. Med en APA. Totalt craaaaazy!

Pale Ale från Sierra Nevada Brewing Company är en av urtyperna för den moderna pale alen. 5,6 % är den på och den första som använde Cascadehumle på ett sätt som den egentligen inte var tänkt för: Som aromhumle och torrhumle.

Jag recenserade den i november 2004, då jag gav den 3,9 i betyg och använde ordet ”nice” flera gånger i sammanfattningen.

Klar mörkt guldfärgad vätska. Stort varmvitt luftigt skum som sakta faller ner till ett tjockt lock.

Doft: Mjukt maltig, lite dammig. Gröna blad och omogna bär. Viss beska. Citrusskal, framför allt citron. Brittisk gräsighet.

En försiktig, åter brittisk maltighet finns i smaken. En del lätt rostade toner och avrundade toner av citrusmarmelad. Len och ganska lätt beska. Långt bak finns något slags exotisk frukt. Men än mer av rågbröd (hålkaka). Medelstor kropp. Beskan växer något i eftersmaken, och den blir renare. Lite smörkola. Slutet innehåller en lätt citronsmak liksom lite sött vetebröd.

Kolsyran är medelstor och friska små bubblor kittlar tungan. Vätskan är medelmjuk.

Ja: Den är trevlig och snäll och visar upp en amerikansk humle som inte stör eller förstör. Välgjord, balanserad och elegant utan att ha någon större komplexitet. Hade jag fått den här blint hade jag gissar på en modern pale ale från något nytt brittiskt bryggeri.

Mycket har hänt under de 9 år som gått sedan min egentliga recension. Och även om det här fortfarande är ett mycket bra öl så har den idag en helt annan konkurrens att bli jämförd med.

Skissbetyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 23:90 för 355 ml. Bäst före: 13/02/14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar