2013-07-17

S:t Eriks Amber Ale

Jag brukar inte vara speciellt förtjust i amerikansk amber/red ale, de känns ofta som lite mesiga, lite dammiga och lite för mycket… sirapslimpa.

Ölen som kanske ska övertyga mig om annat är S:t Eriks Amber Ale, bryggd av St Eriks Bryggeri i Sigtuna. Den ligger på ganska stiltypiska 4,5 %.

Färgen är bärnsten-brun, 20 EBC. Vätskan är klar, och det två fingrar höga skummet luftigt och beige. Lite skumrester blir kvar när det sakta faller ner.

Doften är söt, humlig och medelbesk. Apelsinskal och mixad torkad frukt. Lättrostade toner av brun malt får mig att tänka på rågbröd, knäck och blandade nötter. Den är ”brun”, balanserad och mjuk.

Smaken är till att börja med torr och något besk. Så dyker det upp toner av rostat bröd och brun malt. Lite dammiga-kalkiga toner… Ja, vi har dem där igen. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en lät strävhet i malten, mindre av kropp och sötma. Aningar av tobak och en lätt, ren beska. Avslutningen är åter maltfokuserad med lite gröna löv och en aning alkohol.

Kolsyran är mild med friska medelstora bubblor, vätskan mjuk och något torr.

Jo. Lite sträv, dammig med smaker som får mina associationer att gå till gammalt bröd. Inte helelr denna flaska gjorde mig övertygad om stilens förträfflighet.

Betyg: 2,96. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment sedan 1 juni 2013. Pris: 15:90 för 330 ml. Bäst före: 2014-01-28.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar