2013-07-20

Schneider Meine Sommer Weisse Tap X

Sommaröl för en finfin sommarkväll. Med lite påskmat till. Det borde funka?

Tap X Meine Sommer Weisse är en öl från det tyska bryggeriet Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn, och som namnet Tap X antyder är det en tillfällig öl från dem, gjord för sommaren 2013. Det är en ofiltrerad sydtysk veteöl brygd med en ny (icke namngiven) humlesort från Hallertau. 5,4 %.

Jag hade inte rullat flaskan innan öppnandet, så den första delen av ölen är kallt halmgul och klar, den andra delen mer klassiskt kallt ljusorange och något grumlig. Skummet är gulaktigt, kompakt, mycket högt och långlivat. En hel del rester på glaset blir kvar när det sakta sjunker ner.

Stor sötsyrlig vetedoft. Syrlig. Stor beska för stilen. Passionsfrukt, frukt-tuggummi, apelsinskal. Färska friska örtkryddor.

Sötsyrlig smak som direkt för tankarna till lemon-lime-läsk. Frukt-tuggummi. Ganska mjuka avslipade smaker i allmänhet. Växande sötma, lätta somriga smaker. En del örtkryddor, men också en del amerikanskt parfymerade toner som lite står för sig själva. Medelstor kropp. Söt eftersmak med en del vetetoner och aningar av kryddnejlikor i slutet som i övrigt är sött och blommigt.

Medelstor kolsyra med medelstora friska bubblor. Vätskan är något kladdig.

Schneider gör bra veteöl, det är knappast någon överraskning. Men även om den här kändes somrig och frisk i början så blev den efter några klunkar allt mer söt tills dess att det var den dominanta smaken. Och till det kom de där parfymerade smakerna som inte hängde ihop med resten.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter april 2013 (lagerstatus). Pris: 82:00 för 750 ml. Bäst före: 06.02.2014.

2 kommentarer:

  1. Blir himla nyfiken på vad du åt för påskmat en juliafton. Tänkte inte kommentera och fråga, men då jag fortfarande har det i bakhuvudet en timme efter jag läst blogginlägget kan jag inte låta bli. Så, Magnus, vad åt du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ”Ostfylld lammfilé med potatisgratäng och rosmarinsås” ur kokboken Det Svenska Matåret av Svenska Kocklandslaget från 1992. Jag vet inte om rätten i sig är specielt mycket påsk, men recepten i boken är sorterade efter svenska högtider.

      Radera