2013-06-30

Gaffel Kölsch

En vän jobbar på ett företag som nyligen ställde ut på en mässa i Köln. I montern bjöds det på öl. Bitburger.

Fast de hade också köpt ett fåtal flaskor av lokal öl, kölsch. Det blev över av båda och jag var inte alltför svårövertalad att ta emot en flaska av denna mycket lokala stil: Gaffel Kölsch från Privatbrauerei Gaffel, en kölsch på 4,8 %.

Det är bara att ta fram kölschglaset och datorn för en recension. Kölsch är ju en väldigt somrig öl, så blir på balkongen det ska skrivas.

Färgen är ljust halmgul (4 EBC), vätskan klar. Det höga skummet är kallvitt, det sjunker långsamt och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften har vissa humletoner, den är torr med en mild frukt-blom-ton. Aningar av kalk och metall. Den är frisk men rätt enkel. Ungefär som en kölsch ska vara, alltså.

Smaken har en lätt och maltig sötma, påtaglig ren beska och aningar av metall samt brödjäst. Aningar av värmande alkohol passerar, liksom en ytterst lätt knäckighet. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har toner av hö och gräs, lite jäst och en sötma som drar åt vört. Avslutningen är ren och besk.

Kolsyran är frisk med många medelstora långlivade bubblor; vätskan är medelmjuk och ganska lätt.

När jag läser vad jag just skrivit inser jag att texten kan tolkas som att denna öl är full av felsmaker. Så inte alls, men det är en så pass lätt stil att varje smak som finns får mer uppmärksamhet än i en kraftigare öl. Så den här är helt okej, men ändå inte en av de bästa.

Betyg: 3,34. Tillgänglighet: Köpt i Köln. Pris: Gåva. Bäst före: 02.01.14.

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag är inne på ofiltrerat för första gången och undrar om det finns någon svensk öl som tillverkas på samma sätt och som påminner om Kölsch? Det vore intressant att göra ett test.
    /Nicklas

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte det tillverkas någon svensk öl i den här stilen nu. De få exemepl jag hittat är från 2005 (Sigtuna Gas-Jannes) och 2008 (Mora Golden Ale).

    SvaraRadera