2013-07-09

Oude Gueuze Tilquin à L'Ancienne

Jag fyllde år i söndags, och planen var från början att fira med att dricka denna spontanjästa belgiska öl: Oude Gueuze Tilquin à L'Ancienne från lambic-blandningsbolaget Gueuzerie Tilquin. 6,4 % och årgången är 2011/2012.

Nu blev det inte så, men den får gå åt nu när Ofiltrerat fyller sex år som blogg. Hurra!

Färgen är ljust orange (10 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker kvickt till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är syrlig/sur (vinäger) och fruktig – gröna äpplen, clementiner och lime. Vanilj och mineraler, rätt mycket jod. Lite häst/stall och aningar av aceton och laktos.

Smaken är frisk och syrlig, passerande toner av vinäger (utan att gå över i ättika). Jod och järn, inlagd gurka och mogna äpplen. Medelstor kropp. Eftersmaken är mindre sur med en lätt maltig sötma. Rena smaker som övergår i en jordig ört-beska. Syrorna kommer tillbaka i slutet, vilket även jod-smaken gör.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är torr med en liten mjukhet.

En välgjord och balanserad gueuze, kanske inte den mest krävande eller komplexa som gjorts men samtidigt väldigt uppfriskande.

Betyg: 4,08. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (slutsåld). Pris: 54:50 för 375 ml. Bäst före: 03/01/2022.

1 kommentar: