2013-07-08

Surölsproduktion?

Bild: Henna. Licens.
En sak som jag funderat över de senaste dagarna, mest för att jag i lördags ställde in en flaska Oude Gueuze Tilquin à L'Ancienne i kylen.

När jag började dricka öl under nittiotalets första halva, och även när jag blev lite mer intresserad tio år senare, så var surlöl något man storögt läste om i ölböcker, och kanske såg i listorna hos Akkurat.

Men det var allt. Det var rara saker. En av de första (eller den första?) lambic som Systembolaget började sälja var Timmermans Gueuze Caveau, som jag och några vänner köpte en låda av från beställningssortimentet cirka 2005.

Nå, vart vill jag komma? Jo, att det är vanligare med belgiska suröl nu än vad det var då, Fortfarande ovanligt, men vanligare. Det finns på välsorterade krogar och Systembolaget har 17 olika spontanjästa öl i de olika sortimenten.

Det känns som det är en utveckling som gått åt samma håll även i USA och Danmark, de marknader jag då och då läser om.

Det jag funderar över är om det här betyder att produktionen av sura öl ökat under de senaste 20 åren? Och hur går det ihop med de tidskrävande och gammalmodiga produktionsmetoder som de i alla fall i marknadsföringen har?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar