2013-07-31

Oppigårds Brewers Brown

Oppigårds Bryggeri är ett stabilt bryggeri, ett sånt där som aldrig gör något dåligt. Ett man alltid kan rekommendera till andra. Alltid bra balans, alltid genomtänkta smaker.

Eller? Är Brewers Brown, deras amerikanska brown ale på 5,5 % som bygger på förra årets specialbrygd Fatboy Brown Ale, den som kommer att förstöra detta intryck? Jag har ju dokumenterat svårt för just den här stilen, så risken finns.

Färgen är djupt brun-röd (30 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker snabbt utan att lämna mycket till rester på glaset.

Doften är humlig och något besk, toner av citrusskal och torkad exotisk frukt. Kraftfull söt doft av mjölkchoklad och småkakor. Det är faktiskt en av de sötaste dofter jag råkat på från en Oppigårds-öl.

Smaken tar distinkta toner av mjölkchoklad och farinsocker. Växande ren beska, mjuka rostade ”röda” toner. Torkad frukt och aningar av citrus-skal. Medelstor kropp. Eftersmaken har något gröna humletoner och en växande smak av hasselnötter. Lite alkohol och mjuk sötma i slutet.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna friska. Vätskan är mjuk.

Jag var på samma gång skeptisk till den här (stilen) och förväntansfull (bryggeriet). Men oron var i onödan, det är klart att Oppigårds levererar en balanserad och välavvägd ölupplevelse. Trist på den där kantiga humlen i eftersmaken bara.

Betyg: 3,76. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment maj 2013 (lagerstatus). Pris: 19:70 för 300 ml. Bäst före: OKT 13.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson1 augusti 2013 kl. 08:20

    Denna öl har jag provat. Den var väldigt god. Oppigårds går från klarhet till klarhet. Den borde finnas med i deras ordinarie sortiment på Systembolaget.

    SvaraRadera