2013-07-27

Ölprovning Storsäljare 2008


När det hela bestämdes i våras så var det tänkt att den här provningen skulle vara den andra i en serie om två. Först skulle årets storsäljare provas. Sedan skulle samma provning göras med de öl som sålde bäst under den första tiden i De Klomps liv, vintern 2008-2009.

Olika omständigheter gjorde att jag inte kund hålla Storsäljare 2013, men Bobo tog i sista sekund över detta evenemang för omkring en månad sedan.

Efter räknande och studier av gamla leveranssedlar kunde jag jag hålla provningen med temat Storsäljare 2008. Krögare Take satt dessutom i publiken och berättade detaljer från gårdagen.

Listan är i provningens ordning, inte nödvändigtvis någon topplista. 
  1. Krušovice Imperial. En vanlig tjeckisk lager på 5 %. Blommig och lagom besk. De Klomp måste ju ha en sådan. Den sålde dock inte alls så mycket som väntat, men har en mycket trogen publik. När den ett tag byttes ut mot Budweiser Budvar försvann de, och återkom samtidigt som ölen. Varför just Krušovice valdes? Det var den som dåvarande huvudleverantören Galatea hade i katalogen.
  2. Nils Oscar Kalasöl. Märzen på 5,2 %. I början såldes massor av Nils Oscar-öl. Och mest av dem alla Kalasölen, denna mjukt rostade törstsläckare. För ett år sedan slutade den vara en del av deras fasta sortiment ”Alla säger att de älskar den men ingen köper av den”. Nu är det en tillfällig gäst som då och då dyker upp på fat. Som idag.
  3. Vedett Extra White. Witbier på 4,7 % från Duvel Moortgat. Den ständiga musselölen, och en fin kryddig sommaröl. Ett tag utbytt mot Budels Witte Parel, en öl som inte var speciellt god och som förvandlades till klister om man inte skakade fatet flera gånger om dagen.
  4. Maredsous 6 (6 %)
  5. Maredsous 8 (8 %)
    Ytterligare två öl från Duvel Moortgat, båda lanserade som klassiska klosteröl 1963. En ren lätt och frisk, en mörkare kraftigare och maltigare. Båda funkar, nu och då. Såldes under första året i enorma mängder. Troligen var De Klomp den krog i världen som sålde mest Maredsous-öl under den här perioden. 
  6. Duvel (8,5 %), en belgare till? Ja, så var det då. Det här är en spännande öl, en mix mellan det belgiska, en stark ljus lager och en brittisk ljus strong ale. Frisk, besk och förrädisk. 
Jo, ungefär så här såg det ut: Belgare och svenska småbryggerier. Väldigt lite amerikanare och inga danskar. En annan skillnad är att storsäljarna då sålde mycket mer än de som sålde lite. Idag är det mycket jämnare mellan dessa.

Kommande provningar:
  • 3 augusti -Angelicas favoriter med Angelica
  • 10 augusti - Veteöl med Bark
  • 17 augusti - Inspirerat av Belgien med Björn

2 kommentarer:

  1. För oss som tyvärr inte kunde närvara på någon av provningarna vore det kul att veta vilka årets storsäljare är.

    SvaraRadera