2013-07-24

EBBC13: Middag med Pilsner Urquell

Fredagkvällen på European Beer Bloggers Conference hölls i en annan lokal, på andra sidan Old Town, i stadshuset City Chambers. Och ännu mer precist i Council Chamber.


En väldigt elegant lokal, tydligen populär för större bröllop. Men det var inte därför vi var där. En av konferensens huvudsponsorer, SABMiller och deras varumärke Pilsner Urquell, skulle bjuda på middag.

Men först en öl. Ja, det blev Pilsner Urquell. Från fat. Upphälld av bryggeriets bryggmästare Václav Berka.

Och… Bryggmästare. Med tanke på hur ofta man träffat på honom på mässor och aktiviteter så är han i alla fall till stor del att betrakta som en PR-ambassadör.


Men det är också ett jobb han utför med den äran. När alla fått varsin sejdel pilsner och tröttnat på den slinga med reklamfilm som gick vid enda kortsidan (med ljud) så hälsade han på det mest hjärtliga sätt välkomna. Berättade om att det här var den ursprungliga pilsnern, att den bryggdes på samma sätt som alltid men alltid lite annorlunda och att vi verkligen borde passa på att besöka bryggeriet i Plzen om vi turistade i trakterna.

Förrätt kom in. Och… Jag har faktiskt inget minne av vad det var. Alls.

Vilket delvis kan förklaras av att det stod en tjeckisk man med viss rondör i ett av rummets hörn och bankade in kranar i små träfat med öl:


Jopp. Det skulle serveras cask pils. Det var tryck i faten, med bara några millimeter missade de framrusande ölstrålarna den troligen ovärderliga tavlan på väggen bakom. Serveringen gick rätt långsamt då det mest kom stum. Kö uppstod, samtidigt som alla bloggare givetvis ville ha bilder på eventet. 


Huvudrätten minns jag bättre: Stek med vildsvamp-sås. Gott. Fast jag tyckte – tvärtemot de flesta verkade det som – bättre om den vanliga pilsnern än den ofiltrerade träfatsvarianten. Tyckte liksom inte att svavlet och jästen gjorde sig till maten. Och så var det som sagt en väldigt varm dag och det var gott med kolsyra.
Utsikten norrut. Det som ser ut som ett
växthus är Waverly Station.
Efterrätt. Gräddtårta och praliner. Mäktigt. Och inte någon av pilsnervarianterna funkade till, tur att man fick te till.

Det delades under kvällen ut presentreklam, som jag kommer att återkomma till (hint, hint).

Från Granny's Green Steps.
När de andra sedan åkte till fest så tog jag en liten promenad runt The Castle och damp sedan i säng.

Disclaimer: Resa och boende under EBBC var ett stipendium från SABMiller/Pilsner Urquell. Konferensen var möjlig tack vare ett stort antal sponsorer

2 kommentarer:

 1. Förrätten var melon och lufttorkad skinka :)

  Jag har vid något tidigare tillfälle (som du säger har man ju stött på honom några gånger vid det här laget) frågat Vaclav om hur inblandad han var i det dagliga arbetet på bryggeriet och det verkar som han arbetar en hel del där också. Vill minnas att han sa att han provar varje batch själv för kvalitetskontroll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klart rimligt. Inte ens SABMiller kan ha en heltidstjänst på att åka runt och missionera om pilsner.

   Radera