2013-05-31

Dugges HippoFæ

Den här kommer i morgon, och det var på håret att jag inte hann recensera den innan själva släppet.

Men nu hann jag det!

HippoFæ är en öl bryggd av Dugges med hjälp av danska fantombryggeriet Kissmayer Beer. Och inte bara en öl, det är en nordisk vår-saison på 5,5 % bryggd med handmältad Pallas-malt, honung, havtorn, nypon och rölleka. Samt jäst, humle och vatten.

Det fräser en del om ölen när jag häller upp den. Färgen är kallt gul (5 EBC), vätskan är klar även om det finns en del jäst på flaskans botten. Det fingertjocka vita luftiga skummet faller snabbt ihop utan att lämna några rester på glaset.

Doften är tungt kryddig och mycket fenolisk med tydliga toner av gammaldags tvål. Vass sötma med inslag av honung. En något oren beska i bakgrunden. Ceder och ene-trä, nypon, kryddnejlikor och en aning ingefära. Faktum är att jag kommer i lite julstämning.

Smaken är något syrlig och mycket kryddig: Kryddnejlikor, pomerans, kryddpeppar, muskotnöt, pors och citronskal. Passerande beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande beska samt en påträngande alkoholton, tunga kryddor, kryddib beska och en godislik sötma. Avslutningen är mildare kryddad och kominner en del om pepparkakskryddad kola.

Kolsyran är kraftig, bubblorna medelstora. Väskan är ganska torr och en liten aning sträv.

Kryddorna tar över och blir för mycket, i alla fall för mig. Och den får mig att tänka på någon liknande brygd, kan det ha varit någon av Nils Oscar-saisonerna i storflaska? Förutom den övertunga kryddningen är det här en bra öl. Men den är inte för mig.

Och så etiketten. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker att den är sprattlande vår-glad eller ser ut som en skylt vid en coffeeshop i Amsterdam.

Betyg: 2,96. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment T5, släpps 1 juni 2013 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2014-12-26.

5 kommentarer:

 1. Jag tycker Dugges har bäst etiketter i Sverige faktiskt!

  SvaraRadera
 2. Bland de fulaste i Sverige om du frågar mig.

  SvaraRadera
 3. Eskilstuna har fulast, dugges är fulsnygga.

  SvaraRadera
 4. Jag kan också tycka att kryddorna tog överhanden, hade stora förväntningar men de infriades bara halvt.

  Etiketterna är de snyggaste i landet!

  SvaraRadera
 5. för egen del var den lite juliga kryddningen oväntad, men sen tyckte jag att det gav ölet en rätt intressant karaktär.

  däremot kunde den haft en aning större kropp kanske. men i stort en både välsmakande och spännande öl.

  SvaraRadera