2013-05-09

Amager - The Sinner Series - Greed Sloth

Andra ölen från serien av sju som Amager Bryghus skapat för att illustrera dödssynderna. Eller, ja, jag vet faktiskt inte exakt i vilken ordning de kom, men jag tror att Gluttony var en av de första i alla fall?

Men det här blir #2 för mig: Sloth är en amerikansk pale ale på 6 %.

Konceptet ”lättja” illustreras här med en öl bryggd på bryggeriets basmalt (Pilsner), en sorts humle som de hade mycket av (Simcoe) och den vanliga husjästen (American Ale).

Orka…

Faktum är att de inte ens brytt sig att byta en av etikettens rubriker. Passande, på sitt sätt.

Färgen är djupt gul (6 EBC), den är lite kylgrumlad. Det två fingrar höga varmvita skummet är kompakt och ojämnt, det sjunker mycket långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är humlig, nästan som en IPA: Feta citrustoner – grapefrukt, limejuice, citronskal. Lite godisartad sötma och en rejäl beska. Kraftig och balanserad, men samtidigt lite endimensionell.

Smaken är besk med toner av lime, sött vitt bröd, grapejuice, citronsyra, mogna blommor och oljig kåda. Medelstor beska. Beskan sjunker något i eftersmaken och lämnar rum för fruktig sötma och en hel del alkohol. Avslutningen har en något överraskande banansmak, men framför allt grön humle och rå alkohol.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mycket vassa. Vätskan är medelmjuk.

Senare tillägg: Det finns visst ett namn för den här sortens öl: SMASH, Single Mash And Single Hop. Man lär sig något nytt varje dag.

Betyg: 3,34. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2013 (lagerstatus). Pris: 44:90 för 500 ml. Bäst före: 01.2014 (batch 560).

2 kommentarer:

  1. Jag tycker du är lite "slö" när du kopierar rubriken från en tidigare recension och sen glömmer att ändra namnet på ölen! Det är nästan lite girigt.... ;)
    Been there, done that!

    SvaraRadera