2013-05-22

Napa Smith West Coast IPA

Har jag fattat det här rätt är denna amerikanska IPA specialbryggd för den svenska marknaden: West Coast IPA från Napa Smith Brewery. Alkoholhalten är 7,5 %.Den släpps på Systembolaget 1 juni.

Den klara vätskan är djupt bärnstensfärgad med en dragning åt brunt (30 EBC), det två fingrar höga skummet är ljusbeige. Det sjunker sakta och lämnar massor av skumrester på glaset.

Doften är rätt söt med knäck och kola. Mjuk men tydlig beska. Mogna humletoner av aprikos, apelsinmarmelad och limeskal. Lite röda bär och en aning av marsipan.

Smaken är besk och humlig, men ändå mycket balanserad och mjuk. Åh, så mjuk. Kåda, apelsinskal, kokos, banankola och aningar av mogna plommon. En ordentlig maltsötma som drar åt marsipan, rågbröd och apelsinchoklad. Stor kropp. Eftersmaken är inte lika besk, utan i stället kommer toner av torkad frukt, citrusfrukter och örter fram. Avslutningen har toner av maskrosor och syrligt fruktgodis. Att jag också hittar lite alkohol var väl ganska väntat med tanke på styrkan.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är många, medelstora och mjuka. Vätskan är även den mjuk och närmast tjock.

En elegant AIPA med oväntad komplexitet i maltigheten.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från juni 2013. Pris: 21:90 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2013 NOV.

8 kommentarer:

 1. den får vi testa. Första gången jag besöker din sida, du verkar vara en tvättäkta nörd, Sånt gillas.

  Jag bokmärker dig

  Tack

  SvaraRadera
 2. Organic IPA gjorde att jag fick upp ögonen för Napa Smith. Denna ölen gjorde bryggeriet till ett av mina favoritbryggeri. Ska åka till Napa i sommar och smaka av hela sortimentet!

  SvaraRadera
 3. Intressant hur olika man kan tycka. Jag gillade den inte alls. Men det är nog själva typen det beror på och inte ölen i sig.

  SvaraRadera
 4. En av dom bästa IPA jag smakat.
  Bättre än Organic.

  SvaraRadera
 5. Jag måste hålla med I LIKE IT

  SvaraRadera
 6. Har nyss hällt upp ett glas och det är nog den godaste IPA'n jag druckit hittils. Gillar vanlig Pale Ale men detta var en trevlig överaskning.

  Rekommenderas

  SvaraRadera
 7. God IPA! Denna och Lagunitas Maximus IPA ligger nära varandra, tycker jag. Men jag föredrar denna, den har mer av det "krämiga" toffee-iga och mjuka än Maximus. Det finns dock ingen som ännu har puttat ner Epic Armageddon från tronen hos mig. Men den är en annan, friskare, sorts IPA.

  SvaraRadera
 8. Grym IPA, blev förälskad direkt. Har haft Punk IPA och Sierra Nevada innan men denna. Så mycket att upptäcka i smak och doft.

  SvaraRadera