2013-05-14

Stronzo Swagger Juze

I kväll blir det starkt och svart…

Swagger Juze från danska fantombryggeriet Stronzo är en råg-stout på 8 % brygd med kaffe. Fysiskt bryggeri: De Proef.

Färgen är nästan svart, man ser dock att den egentligen är mörkt brun när den hälls upp i glaset. Skummet är fingertjockt och varmt brunt, det sjunker ner rätt fort utan att lämna några rester på glaset.

Doften är något syrlig. Choklad, alkohol, kaffesump och torra mineraler.

Smaken är kraftigt rostad med lite torrt kaffe och en kraftig, rå ton av alkohol. En del mineral och syra, som jag inte riktigt kan avgöra om den kommer från den svarta malten eller kaffet. Stor kropp. Eftersmaken har en värmande alkohol som för tankarna till 10-12 % snarare än 8. Jag hittar också mjuka kaffetoner och en växande sötma. Aningar av lakrits, krut och träkol. Avslutningen är mer balanserad med sött kaffe och en aning av mörk choklad.

Kolsyran är mild till medium, de små bubblorna kortlivade. Vätskan känns tjock, men samtidigt något torr.

Jag gillade inte riktigt den här, men det är å andra sidan få öl med kaffe som jag riktigt uppskattar: De flesta blir plåtiga och får mig att tänka på gammalt kallnat kaffe. Å andra sidan, om du gillar den här typen av öl så… Den är ju inte direkt dålig heller.

Senare tillägg: Jag brukar normalt inte ta upp pris eller prisvärdhet i mina recensioner, men den här tyckte jag faktiskt var i dyraste laget.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment mars 2013 (lagerstatus). Pris: 46:90 för 330 ml. Bäst före: Nov 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar