2013-05-01

Störtebeker Roggen-Weizen

Öl nummer tre från Störtebeker-lådan (”skattkistan” som de kallar den, fast på tyska) är en stil som jag nog inte stött på tidigare: En roggenbier som bryggts med rågmalt och vetemalt (liksom karamellmalt och rostad malt. Överjäst med veteölsjäst och humlad med Perle-humle: Roggen-Waizen har en alkoholhalt på 5,4 %.

Färgen är djupt bärnstensfärgad (25 EBC), vätskan är lite kylgrumlad. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är kraftig, kanske den kraftigaste av lådans öl hittills, med tydliga syrliga vetetoner. Jäst, kryddor, örter, knäck och blommig humle. Viss sötma och en väldigt försiktig beska. Lite alkohol.

Smaken är mjuk och len med en del syra. Knäck, kola och aningar av salt. Lätt kropp (fast det hjälps upp av en rätt tjock vätska). Eftersmaken är jästig med en del ren alkohol, vanilj och knäck. Lite syrlighet och kryddiga toner med tvål/fenoler. Avslutningen är söt med lite metall och tvål.

Kolsyran är mild med som friska bubblor, vätskan är mycket mjuk och rätt så tjock/kladdig.

Rågmalt, vetemalt och veteölsjäst? Nja, jag vet inte riktigt. Fullt drickbar, man samtidigt lite… Konstig.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment T5 mars 2013 (lagerstatus). Pris: 22:60 för 500 ml (medelpris för hela lådans flaskor). Bäst före: 03.01.14.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar